V okamihu smrti sa v ľudskom mozgu dejú pozoruhodné veci, naznačil výskum

V mozgu niektorých umierajúcich ľudí, ktorí už nevykonávajú žiadnu činnosť, sa v okamihu „prekročenia hranice“ stane niečo nezvyčajné, uvádza sa vo výskume, ktorý sa zameral na to, čo sa deje v hlave človeka pri smrti.

13.05.2023 06:00
mozog, prvá pomoc, EKG, nemocnica, mozgová... Foto:
debata (17)

Smrť je jedinou istotou života. Zároveň je to hranica medzi životom a veľkým neznámym. Správy o zážitkoch spájajúcich sa s blízkosťou smrti fascinujú ľudí od nepamäti. Umierajúci často vidia biele svetlo, počujú hlasy svojich blízkych a často zažívajú veľmi odlišné pocity, spravodajský portál čt24.

chat Čítajte aj ChatGPT poskytuje terapiu, môže viesť k revolúcii v duševnom zdraví

Okrem toho sú tieto skúsenosti v mnohých kultúrach dosť podobné, veriaci veria v život po živote, vedci sa zaujímajú o to, čo sa deje v mozgu zomierajúceho. Obe skupiny sa zhodujú, že by chceli vedieť, čo sa stane s ľudským vedomím v okamihu smrti.

Nová štúdia publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Science poskytuje prvé dôkazy o tom, čo sa deje v mozgu v momente zomierania. „To, ako sa z nefunkčného mozgu počas zomierania môžu vynoriť živé zážitky, je neurovedecký paradox,“ povedala Jimo Borjiginová z Michiganskej univerzity, ktorá štúdiu viedla. „Videli sme možné neuro-signatúry vedomia.“

Pozorovali štyroch pacientov

Jej výskum nadväzuje na štúdie na zvieratách, ktoré sa uskutočnili takmer pred desiatimi rokmi v spolupráci s Dr. Georgeom Mashourom, zakladateľom Michiganského centra pre vedomie. V umierajúcich zvieracích a ľudských mozgoch vedci pozorovali veľmi podobné aktivácie, ku ktorým došlo po zástave srdca.

Tím doktorky Borjiginovej pracoval so štyrmi pacientmi, ktorí zomreli v dôsledku zástavy srdca v nemocnici, pričom boli detailne monitorovaní EEG prístrojom. Všetci štyria pacienti boli v kóme a nereagovali na žiadne podnety. Nakoniec sa lekári zhodli, že neexistuje žiadna nádej a so súhlasom ich rodín všetkých odpojili od prístrojov.

mozog Čítajte aj Vedci zlepšili zobrazovanie magnetickou rezonanciou. Skenovanie mozgu je tak 64 miliónov krát ostrejšie

Hoci mozgy v tomto stave nereagovali na nič, keď sa blížila smrť, dvaja pacienti zvýšili svoju srdcovú frekvenciu spolu so zvýšením aktivity gama vĺn, ktoré sú považované za najrýchlejšiu mozgovú aktivitu a sú spojené s vedomím. To by mohlo zodpovedať „vnútornému prebudeniu“ pacientov, uviedla Borjiginová.

Vedci pozorovali túto aktivitu v takzvanej horúcej zóne nervových korelátov vedomia v mozgu, teda na spojnici medzi spánkovým, temenným a tylovým lalokom v zadnej časti mozgu. Túto oblasť iné štúdie spájajú so snívaním, vizuálnymi halucináciami pri epilepsii a zmenenými stavmi vedomia.

Vedci chcú vo výskume pokračovať

U pacientov síce boli hlásené záchvaty, ale počas hodiny pred ich smrťou k žiadnemu nedošlo, popisuje doktorka Nusha Mihaylova, ktorá zhromažďuje EEG dáta od umierajúcich pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Ďalší dvaja pacienti však nevykazovali žiadne takéto zvýšenie srdcovej frekvencie alebo mozgovej aktivity, keď ich odpojili od prístrojov na podporu života.

2023 04 25 krystal ilustracni.jpg 1987258066 Čítajte aj Nová metóda pomôže vo vývoji liekov, pracích práškov aj rýchlejších počítačov

Vzhľadom na malú vzorku autori varujú pred akýmikoľvek všeobecnými vyhláseniami o dôsledkoch týchto zistení. Poukazujú tiež na to, že v tejto štúdii nie je možné zistiť, čo pacienti prežívali, pretože neprežili, a nikto sa ich na to nemohol opýtať.

Vedci chcú pokračovať v monitorovaní umierajúcich pomocou moderných technológií, ako je umelá inteligencia, ktorá lepšie číta mozgové aktivity. Tento výskum ale čelí mnohým, predovšetkým etickým problémom, napríklad s nemožnosťou robiť experimenty v rámci dvojito zaslepených štúdií.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #mozog #vedci #výskum