Hlavné vokály v populárnej hudbe sa v priebehu rokov stíšili

Hoci mnohí ľudia si radi spievajú obľúbené piesne z plných síl, nová štúdia naznačuje, že spev spevákov a speváčok sa v priebehu rokov stíšil.

11.05.2023 06:00
spievanie, hlas, hlasivky Foto:
debata

Vyplýva to z analýzy nemeckých výskumníkov, ktorý skúmali stovky nahrávok populárnych piesní od roku 1946 do roku 2020. TASR informuje podľa denníka Independent.

Vedci porovnávali hlasitosť spevákov a speváčok voči sprievodnej hudbe. Na rozdiel od očakávaní sa pomer hlavného vokálu k sprievodnej hudbe LAR (lead-to-accompaniment-ratio) v priebehu desaťročí znížil. V porovnaní so sprievodnou kapelou bola úroveň hlavných vokálov tichšia.

Pivo - ilustračné foto. Čítajte aj Ako vznikol ležiak? Vďaka bezdetnému barónovi a neporiadku v pivovare

Vedci z Oldenburskej univerzity v Nemecku si ako kontrolnú vzorku vybrali štyri najvyššie umiestnené skladby v rebríčku Billboard Hot 100 od roku 1946 do roku 2020.

Zistili, že po druhej svetovej vojne až do roku 1975 sa vokály v piesňach stišovali voči sprievodnej hudbe, potom už hlasitosť vokálov zostala viac-menej konštantná. Za pozorovaným poklesom môžu byť zmeny v hudobnej technológii.

„Ďalšia možnosť zahŕňa štýlový vývoj v populárnej hudbe,“ povedal autor štúdie Kai Siedenburg. „Vokálnu úroveň možno tiež interpretovať ako index dôležitosti spevu v hudobnom mixe, ktorý sa v priebehu času a vývoja žánru mení. Nie je to statický faktor hudobnej produkcie,“ vysvetlil Siedenburg.

2023 04 25 krystal ilustracni.jpg 1987258066 Čítajte aj Nová metóda pomôže vo vývoji liekov, pracích práškov aj rýchlejších počítačov

Preto tiež analyzovali 414 skladieb nominovaných na ceny Grammy v žánroch country, rap, pop, rock a metal v rokoch 1990 až 2020. Ich očakávania sa potvrdili: hlavné vokály boli v porovnaní s hudbou najhlasnejšie v country skladbách, potom nasledoval rap a pop. Pre rock bola úroveň LAR nula, pre metal bola negatívna.

„Gitarové riffy sú charakteristické pre rock a metal, pričom gitary zaujímajú pozíciu porovnateľnú s hlavným spevom,“ povedal Siedenburg.

Ich zistenia boli publikované v JASA Express Letters Americkej akustickej spoločnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #spev #výskum #speváci #vokály