Osamelý život je pre zdravie rovnaké riziko ako fajčenie, uvádza štúdia

Osamelý život predstavuje pre zdravie podobné riziko ako fajčenie desiatok cigariet denne a sociálna izolácia zvyšuje pravdepodobnosť kardiovaskulárnych chorôb, depresie a demencie.

14.05.2023 06:00
muž, depresia, smútok, trápenie, samota, osamelosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

S odkazom na novú štúdiu na to upozornil šéf amerického federálneho úradu pre verejné zdravie Vivek Murthy. Podľa neho sa osamelosť šíri ako nová epidémia a ohrozuje aj mladých ľudí, napísala agentúra AP.

„Vieme, že osamelosť je vcelku bežný pocit, ktorý má mnoho ľudí. Je to niečo ako hlad alebo smäd. Je to pocit, ktorý nám telo vysiela, keď mu chýba niečo, čo potrebujeme na prežitie,“ uviedol Murthy.

mozog, prvá pomoc, EKG, nemocnica, mozgová príhoda, myslenie, Čítajte aj V okamihu smrti sa v ľudskom mozgu dejú pozoruhodné veci, naznačil výskum

Osemdesiatstranová štúdia jeho úradu má zvýšiť povedomie o tom, že osamelosť predstavuje aj zdravotné riziko a môže zdravotný systém stáť miliardy dolárov ročne. Podľa Murthyho osamelých ľudí pribúda pre menšiu obľubu cirkevného a komunitného života, rastie aj počet jednočlenných domácností a situáciu výrazne zhoršila aj pandémia covidu a nástup nových technológií.

Podľa prieskumu ľudia teraz trávia s priateľmi menej času ako kedysi. V roku 2020 to bolo v priemere asi 20 minút denne, pritom pred dvoma desaťročiami to ešte bola hodina denne. Najviac obmedzili čas strávený s priateľmi mladí ľudia medzi 15 a 24 rokmi.

chat Čítajte aj ChatGPT poskytuje terapiu, môže viesť k revolúcii v duševnom zdraví

Podľa vedcov zvyšuje osamelosť riziko predčasného úmrtia až o tretinu, a preto Murthy vyzval zamestnávateľov, školy i rodičov, aby si uvedomovali, že osobné stretávanie sa má pozitívny efekt na duševné aj telesné zdravie. Veľkou výzvou sú podľa neho sociálne siete a spôsob, ako ich využívať a nepripraviť sa pritom o interakcie zoči-voči.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #depresia #demencia #výskum #samota #osamelý človek