Lekári sú voči chorým menej empatickí ako umelá inteligencia, ukázal pokus

Umelá inteligencia sa správa k pacientom lepšie ako ľudskí lekári, ukázal menší výskum. Robot ChatGPT poskytoval nielen kvalitnejšie informácie, ale dokonca bol v odpovediach empatickejší.

20.05.2023 06:00
umelá inteligencia, AI, robot, stroj,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Umelá inteligencia (AI) by mohla pomáhať pri príprave rozhovorov lekárov s pacientami – teda ešte než dôjde na samotnú komunikáciu, stroj by od klienta získal odpovede na dôležité, ale v podstate rutinné otázky. Na rozdiel od človeka nebude nikdy v strese, nebude nevyspatý a ani sa mu nestane, že by mu bol pacient napríklad nesympatický. „Možnosti zlepšenia zdravotnej starostlivosti pomocou umelej inteligencie sú obrovské,“ uviedol doktor John Ayers z Kalifornskej univerzity v San Diegu.

Výsledky výskumu, o ktorom informovala spravodajská televízia čt24 zatiaľ neznamenajú, že ChatGPT je lepším lekárom ako človek. Experti varujú pred tým, aby stroje získavali zodpovednosť za ľudské zdravie, už len preto, že si AI veľmi často odpovede jednoducho vymýšľajú, alebo poskytujú úplne nepravdivé informácie. Ak by sa ale primárne len pýtali, toto riziko by nebolo také vysoké.

AI umela inteligencia Čítajte aj Umelá inteligencia umožní neinvazívne čítanie myšlienok, prevedie ich na text

Štúdia zverejnená v časopise JAMA Internal Medicine použila údaje z fóra AskDocs na sociálnej sieti Reddit. Ide o miesto, kde môžu členovia tejto komunity klásť lekárske otázky, na ktoré potom zodpovedajú overení zdravotníci. Tím náhodne vybral 195 výmen názorov z AskDocs, kde lekár odpovedal na verejnú otázku. Pôvodné otázky boli potom položené modelu jazyka umelej inteligencie ChatGPT. Ako dobre robot a človek odpovedali, potom hodnotila komisia zložená z troch profesionálnych lekárov – tí pritom netušili, či odpoveď pochádza od ľudského lekára alebo od stroja. Odpovede známkovali v troch kategóriách – podľa ich kvality a podľa miery empatie, ktorá v nich bola.

Celkovo dala komisia v 79 percentách prípadov prednosť odpovediam umelej inteligencie pred odpoveďami človeka. Odpovede ChatGPT boli tiež v 79 percentách prípadov hodnotené ako kvalitné alebo veľmi kvalitné v porovnaní s 22 percentami odpovedí lekárov a 45 percent odpovedí ChatGPT bolo hodnotených ako empatické alebo veľmi empatické – v porovnaní s iba 5 percentami odpovedí lekárov.

chat Čítajte aj ChatGPT poskytuje terapiu, môže viesť k revolúcii v duševnom zdraví

Christopher Longhurst z Kalifornskej univerzity v San Diegu výsledky zhrnul: „Naznačujú, že nástroje, ako je ChatGPT, môžu účinne prinášať vysoko kvalitné, personalizované lekárske rady.“

Profesor James Davenport z University of Bath, ktorý sa na výskume nepodieľal, pre britský denník Guardian doplnil: „Článok nehovorí, že ChatGPT môže nahradiť lekára, ale celkom oprávnene vyzýva k ďalšiemu výskumu, či a ako môže ChatGPT pomôcť lekárom pri vytváraní odpovedí.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #lekári #výskum #umelá inteligencia #robot #ChatGPT