Nový liek spomaľuje postup Alzheimerovej choroby o tretinu. Zachraňuje ale životy?

Ľudstvo sa podľa odborníkov blíži k okamihu, keď bude možné liečiť Alzheimerovu chorobu. Počas jedného roka farmaceutické firmy predstavili dva lieky na toto neurodegeneratívne ochorenie. Americká firma Eli Lilly informovala, že prípravok donanemab spomaľuje postup choroby o tretinu, píše na svojich internetových stránkach britská BBC. Vedľajším účinkom tohto lieku ale býva opuch mozgu, a sú dokonca hlásené prípady úmrtia.

04.05.2023 09:28
Alzheimer, zabúdanie, jeseň, tvár, strom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Donanemab funguje rovnako ako lecanemab, ktorý podľa štúdie zverejnenej v novembri spomaľuje o 27 percent úbytok kognitívnych funkcií. BBC uvádza, že v oboch prípadoch ide o také isté protilátky ako tie, ktoré si telo vytvára, aby útočilo na vírusy. Avšak tieto lieky sú vyvinuté na to, aby čistili beta-amyloid, ktorý sa u ľudí s Alzheimerovou chorobou v tele hromadí a vytvára nerozpustné usadeniny medzi nervovými bunkami. Ide o charakteristické plaky, ktoré sú jedným z typických znakov Alzheimerovej choroby.

„Dostávame sa do čias, keď budeme (Alzheimerovu) chorobu upravovať a budeme dúfať, že… prejdeme k dlhodobému zvládaniu choroby namiesto paliatívnej a podpornej starostlivosti,“ povedala Catherine Mummeryová z britskej Národnej neurologickej a neurochirurgickej nemocnice.

žena, tvár, srdce, oči, ruky, prsty, nálada, úsmev Čítajte aj Extrémni altruisti nie sú anjeli, ukázala štúdia. Nie sú ani príjemnejší, ani svedomitejší

Všetky podrobnosti z testov donanemabu Eli Lilly ešte nezverejnila, známe sú však kľúčové poznatky z nich. Zúčastnilo sa ich 1734 ľudí v najskoršej fáze Alzheimerovej choroby, ktorí mesiac dostávali infúziu lieku. Procedúry pokračovali, kým plaky v mozgu nezmizli. Postup choroby sa spomalil o 29 percent a o 35 percent u skupiny pacientov, u ktorých vedci predpokladali, že na liečbu budú skôr reagovať. Ľudia užívajúci tento liek boli tiež schopní sa viac udržať v bežnom živote, dokázali preberať dianie okolo seba, riadiť alebo sa venovať svojim koníčkom.

Avšak až u tretiny pacientov lekári zaznamenali opuch mozgu. Väčšinou išlo o ľahké alebo asymptomatické prípady, pri zobrazení mozgu sa však tento jav ukázal. V prípade 1,6 percenta pacientov bol opuch mozgu závažný. Dvaja účastníci výskumu s istotou kvôli nemu zomreli, možné je to aj v prípade tretieho úmrtia.

demencia mozgova hmla Čítajte aj Bude ľudí pred demenciou chrániť liek proti HIV? Výskum zatiaľ hovorí áno

BBC upozorňuje, že ako donanemab, tak lecanemab zrejme fungujú len u pacientov v najskoršej fáze Alzheimerovej choroby, teda v štádiu, keď mozog ešte nie je príliš poškodený. Avšak skutočnosť, že existujú dva lieky, ktoré sa zameriavajú na beta-amyloid v mozgu, vedie vedcov k presvedčeniu, že po desaťročiach „mizérie a neúspechov“ sú na správnej ceste.

Spoločnosť Eli Lilly uviedla, že v najbližších mesiacoch začne proces vedúci k tomu, aby sa smel liek používať v nemocniciach. Liz Coulthardová, odborníčka na mozog, pamäť a demenciu z Bristolskej univerzity podotkla, že prípravok má „významné vedľajšie účinky“ a chýbajú dáta ohľadom jeho dlhodobého používania, ale mohol by „ľuďom s Alzheimerovou chorobou pomôcť žiť dlhšie“.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #lieky #Alzheimerova choroba