Milovník Arktídy Miroslav Jakeš "dobil" na lyžiach severný pól ako prvý Čech

Cestovanie je pre Miroslava Jakeša (72) vášeň. V arktických pustatinách, ktoré miluje zo všetkého najviac, síce podstupuje nebezpečenstvo, snaží sa ale byť vždy pripravený a zbytočne neriskuje.

10.05.2023 10:00
DIGITAL CAMERA     Foto:
debata

Pred 30 rokmi, 10. mája 1993, Jakeš došiel ako prvý Čech na lyžiach na severný pól a odvtedy tam bol asi dvadsaťkrát. Na svojom konte má aj množstvo ďalších obdivuhodných výprav i nesplnených prianí.

Režisér Petr Horký, ktorý s ním bol raz na póle, napísal, že Jakeš začína fungovať až tak v mínus dvadsiatich piatich, a potom že „je to veselý, spokojný chlapík“. O severnom póle Jakeš hovorí, že je najnebezpečnejším miestom, pretože sa jeho ľadová krajina neustále mení a vopred človek nevie, čo ho čaká.

motyl Čítajte aj Vedci pomenovali nový rod motýľov po zápornej postave z Pána Prsteňov

„Idete celý čas po zamrznutom oceáne, ktorého ľad sa vplyvom morských prúdov a vetra pohybuje aj počas noci, takže ráno môžete byť aj o desať kilometrov inde. Je to dobrodružný pochod. Ako sa kry lámu, utvárajú nádherné útvary a vznikajú vodné kanály a plochy, medzi ktorými musíte kľučkovať. Severnému pólu vždy dávam prednosť pred ostatnými lyžiarskymi výpravami,“ povedal k svojej milovanej končine.

K svojej životnej láske sa dostal náhodou cez priateľa, polárnika a dobrodruha Jaroslava Pavlíčka. S ním začal chodiť po horách, na Pamír, Kaukaz, do Álp, do Himalájí. Spolu na hore Čo Oju zdolali v roku 1982 československý zimný výškový rekord (6500 metrov). V roku 1984 s Pavlíčkom a Vladimírom Weignerom ako prví z Československa prešli Grónsko z východu na západ. Pavlíček ho priviedol aj do Antarktídy, kde na ostrove Nelson v roku 1989 zakladali polárnu stanicu.

S polárnymi výpravami začal v roku 1992. „Nemal som vôbec obavy. Mali sme ako sprievodcu skúsených polárnikov, Kanaďana Richarda Webera a Rusa Michaila Malachova. Oni boli prvými na svete, ktorí došli pešo z Kanady na severný pól a späť bez podpory. Všetko vybavenie si ťahali sami. Lepších sprievodcov sme ani nemohli mať,“ odpovedal na otázku, či sa nebál.

ess21430-fig-0005-m Čítajte aj Vedci nahliadli do morského dna. Objavili devätnásťtisíc nových sopiek

V roku 1986 ako prvý Čech vystúpil v zime sólovo na najvyššiu horu Južnej Ameriky – Aconcaguu. Pri zostupe takmer zahynul, omrzol a prišiel o prsty na nohách. Legendárny a svetovo unikátny bol v roku 1996 aj jeho utajený prechod Grónska bez akéhokoľvek spojenia.

Jeho životným snom je dokončenie projektu „Tri póly a sedem vrcholov“, ktorý zahŕňa výstup na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov a dosiahnutie oboch zemských pólov. Na dokončenie projektu mu chýbajú výstupy na Mount Everest a Masív Vinson v Antarktíde a dosiahnutie južného pólu na lyžiach. Najväčšou prekážkou sú financie.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #arktída #cestovateľ