Príliš dlhé telefonovanie škodí srdcu. Vedci odporúčajú menej ako pol hodiny týždenne

Podľa nového výskumu, ktorý vyšiel v časopise European Heart Journal – Digital Health, stačí tridsať minút hovorov mobilným telefónom týždenne, aby sa o dvanásť percent zvýšilo riziko vysokého krvného tlaku.

21.05.2023 06:00
žena, práca, telefonovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Pre zdravé srdce je dôležitý počet minút, ktoré ľudia strávia telefonovaním s mobilom. Čím viac minút, tým vyššie riziko,“ konštatoval autor štúdie Xianhui Qin z Južnej lekárskej univerzity v čínskom Kantone.

Pozoruhodné podľa neho je, že pri telefonovaní s hands-free sadami žiadne takéto riziko nie je, a to ani po rokoch ich používania. Výsledky sú podľa autorov veľmi zaujímavé a chcú ich potvrdiť ďalšími výskumami, uvádza sa v správe, o ktorej informovala česká spravodajská televízia čt24.

umelá inteligencia, AI, robot, stroj, artificial intelligence, budúcnosť Čítajte aj Lekári sú voči chorým menej empatickí ako umelá inteligencia, ukázal pokus

Mobilný telefón majú dnes tri štvrtiny dospelých ľudí na celom svete. Súčasne ale takmer 1,3 miliardy dospelých vo veku 30 až 79 rokov trpí vysokým tlakom. Tá je hlavným rizikovým faktorom pri vzniku srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice a celosvetovo je tiež hlavnou príčinou predčasných úmrtí. Výnimku predstavoval len vrchol covidovej pandémie.

Mobilné telefóny vyžarujú nízku úroveň energie, ktorá je po krátkodobom vystavení spojená so zvýšením krvného tlaku. Výsledky predchádzajúcich štúdií o používaní mobilných telefónov a krvnom tlaku boli ale rozporuplné. Snáď preto, že zahŕňali nielen samotné telefonovanie, ale aj textové správy, hranie hier a ďalšiu činnosť, ktorá je s mobilmi spojená.

Táto štúdia ale skúmala len vzťah medzi telefonovaním a novo vzniknutou hypertenziou. Vedci pritom využili údaje z britskej biobanky, ktoré obsahujú dáta celkom 212 046 dospelých osôb vo veku 37 až 73 rokov, pričom všetci títo ľudia boli na začiatku sledovania bez hypertenzie. Informácie o používaní mobilného telefónu zase vedci získali z dotazníkov, ktoré vyplnili už na začiatku štúdie.

Výskumníci potom analyzovali vzťah medzi používaním mobilných telefónov a novo vzniknutou hypertenziou, pričom brali do úvahy aj možné vedľajšie vplyvy, ktoré by mohli tieto výsledky ovplyvniť. Vysoký tlak má totiž spojitosť s mnohými najrôznejšími faktormi.

viking Čítajte aj Podľa novej štúdie vyhnali Vikingov z Grónska povodne

V tejto štúdii medzi nich autori zahrnuli vek, pohlavie, index telesnej hmotnosti, rasu, rodinnú anamnézu hypertenzie, vzdelanie, fajčenie, krvný tlak, krvné lipidy, zápaly, glykémiu, funkciu obličiek a užívanie liekov na zníženie hladiny cholesterolu alebo glukózy krvi.

Priemerný vek účastníkov bol 54 rokov, pričom 62 percent tvorili ženy a 88 percent používalo mobilné telefóny. Počas sledovania (12 rokov) sa u 13 984 (7 %) účastníkov objavila hypertenzia.

Užívatelia mobilných telefónov mali o sedem percent vyššie riziko hypertenzie v porovnaní s tými, ktorí mobilné telefóny nepoužívali. U tých, ktorí telefonovali s mobilom tridsať a viac minút týždenne, bola pravdepodobnosť novo vzniknutého vysokého tlaku dokonca o dvanásť percent vyššia ako u ľudí, ktorí strávili telefonovaním menej ako pol hodiny. Výsledky boli podobné u žien aj mužov.

Vplyv telefonovania sa javil ako veľmi významný a bol spojený s dĺžkou hovorov. U tých, ktorí trávili telefonovaním viac ako šesť hodín týždenne, bolo riziko vzniku vysokého tlaku vyššie dokonca o celú štvrtinu.

chat Čítajte aj ChatGPT poskytuje terapiu, môže viesť k revolúcii v duševnom zdraví

Bádatelia tiež skúmali vzťah medzi dobou používania (menej ako 30 minút, respektíve 30 minút a viac) a novo vzniknutou hypertenziou podľa toho, či ľudia mali nízke, stredné alebo vysoké genetické riziko vzniku hypertenzie. Mieru tohto rizika opäť získali z britskej biobanky.

Analýza ukázala, že pravdepodobnosť vzniku vysokého tlaku bola najväčšia u osôb s vysokým genetickým rizikom, ktoré trávili aspoň tridsať minút týždenne telefonovaním prostredníctvom mobilu. U nich bola pravdepodobnosť vzniku hypertenzie o tretinu vyššia ako u osôb s nízkym genetickým rizikom, ktoré trávili telefonovaním menej ako pol hodiny týždenne.

Qin výsledky komentoval takto: „Naše zistenia naznačujú, že telefonovanie cez mobilný telefón nemusí mať vplyv na riziko vzniku vysokého tlaku, ak sa týždenný čas hovoru udržuje pod pol hodinou. Na opakovanie výsledkov je potrebný ďalší výskum, ale dovtedy sa zdá byť rozumné obmedziť telefonovanie z mobilného telefónu na minimum, aby srdce zostalo zdravé.“

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #telefonovanie #mobilný telefón #srdce #krvný tlak