Moderní ľudia kolonizovali Európu po troch pokusoch a 12 000 rokoch

Tri samostatné migračné vlny boli potrebné na kolonizáciu Európy modernými ľuďmi pred asi 54- až 42-tisíc rokmi, keď vytlačili neandertálcov.

18.05.2023 06:00
Neandertálec Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

To je kľúčový záver vedcov, ktorí skúmali jaskyne v údolí rieky Rhôny. V tejto oblasti objavili dôkazy o tom, že druh Homo sapiens musel podniknúť trojicu pokusov o výpravy zo západnej Ázie smerom na západ a sever, kým sa na kontinente usadil, napísal denník The Guardian.

„Prvé dve z týchto vĺn zlyhali, ale tretia sa podarila pred asi 42 000 rokmi,“ uviedol Ludovic Slimak z univerzity v Toulouse, ktorý vedie vykopávky vo Francúzsku. „Potom v Európe prevzali vládu moderní ľudia. Neandertálci, ktorí sa na kontinente vyvinuli, vymreli,“ dodal.

kobylka Čítajte aj Objav "protikanibalistického" feromónu môže zlepšiť boj proti kobylkám

Výskum, publikovaný v časopise Plos One, je podľa denníka kontroverzný, pretože z neho vyplýva, že usadenie moderného človeka v Európe trvalo približne 12 000 rokov. Zďaleka nešlo o rýchle ovládnutie kontinentu, ale zdĺhavú záležitosť, ktorá zahŕňala cestu pozdĺž Stredozemného mora, kým sa predkovia súčasných ľudí vydali na sever údolím rieky Rhôny.

Práca je podľa denníka sporná aj preto, že spochybňuje pôvod jedných z kľúčových pravekých kamenných nástrojov, ktoré boli objavené v strednom Francúzsku. Ide o nástroje takzvanej châtelperronskej kultúry pomenovanej podľa dediny, kde boli v 19. storočí prvýkrát nájdené.

Zásadné je, že tieto nástroje, ktoré sa vyznačujú elegantnými, štíhlymi čepeľami a dômyselnou konštrukciou, boli odvtedy pripisované – mnohými, ale nie všetkými vedcami – neandertálcom. Podľa týchto odborníkov išlo o dôkaz, že neandertálci boli schopní pokročilej výroby a komplexného správania.

Slimak však tento názor odmieta. „Châtelperronske nástroje sú ručnou prácou moderných ľudí a vzhľadom na ich podobnosť s kamennými nástrojmi, ktoré sa vyrábali na Blízkom východe, usudzujeme, že ich tam priniesol Homo sapiens, keď sa sťahoval do Európy,“ uviedol.

mozog, prvá pomoc, EKG, nemocnica, mozgová príhoda, myslenie, Čítajte aj V okamihu smrti sa v ľudskom mozgu dejú pozoruhodné veci, naznačil výskum

Podľa profesora Chrisa Stringera z londýnskeho Prírodopisného múzea je to tvrdenie, ktoré určite vyvolá kontroverziu. „Je to provokatívna a ambiciózna práca,“ povedal denníku Observer. „Najmä tvrdím, že châtelperronske nástroje, o ktorých sa obvykle predpokladá, že sú produktom neandertálcov, boli v skutočnosti dielom Homo sapiens,“ dodal.

Prečo ale moderní ľudia potrebovali tri pokusy, kým sa im v Európe podarilo usadiť? Zrejme kvôli nedostatočným počtom v prvých dvoch migračných vlnách.

Potom prišla tretia vlna a tentoraz sa zdá, že predkovia dnešných ľudí skutočne mali početnú prevahu, dodal Slimak. „Keď prišli tretíkrát, moderní ľudia tak urobili s naozaj obrovskou vlnou a začali budovať sociálne siete nie s neandertálcami, ale s jednotlivými malými oddelenými skupinami Homo sapiens, aby vybudovali obrovskú sieť po celej Európe. A to nakoniec odštartovalo úpadok neandertálcov v Európe,“ povedal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #neandertálci #kolonizácia