Jednoduché a lacné testy s veľkým predstihom predpovedajú riziko demencie

Jednoduché testy hodnotiace silu úchopu a pohyblivosť seniorov môžu predpovedať riziko zhoršenia ich zdravotného stavu vrátane nástupu demencie.

22.05.2023 06:00
demencia mozgova hmla Foto:
debata (1)

Vedci z Edith Cowan University v Západnej Austrálii vo výskume publikovanom v časopise Journal of Cachexia Sarcopenia and Muscle hodnotili viac ako 1000 žien s priemerným vekom 75 rokov. Merali im silu úchopu a test TUG (Timed Up and Go – Vstaň a choď).

Pri teste TUG sa meria čas potrebný na to, aby človek vstal zo stoličky, prešiel tri metre, otočil sa a sadol si späť na stoličku. Po piatich rokoch meranie zopakovali a sledovali stratu výkonu.

nos cuch Čítajte aj Máte veľký nos? Máte neandertálsky pôvod, tvrdia vedci

V ďalšom období 15 rokov sa u takmer 17 percent žien zapojených do štúdie prejavila demencia, ktorá si vyžiadala hospitalizáciu alebo dokonca spôsobila smrť.

Ako hlavný rizikový faktor sa prejavila nižšia sila úchopu a pomalší TUG bez ohľadu na iné faktory ako genetika, fajčenie, pitie alkoholu či fyzickú aktivitu.

U žien s najslabšou silou úchopu sa dvakrát zvyšovala pravdepodobnosť demencie v porovnaní so ženami so silným úchopom. V prípade testu TUG bola pravdepodobnosť demencie u najpomalších vyše dvojnásobná.

AI umela inteligencia Čítajte aj Umelá inteligencia umožní neinvazívne čítanie myšlienok, prevedie ich na text

Sila úchopu sa pritom dá ľahko merať dynamometrom. „Sila úchopu ani TUG sa v klinickej praxi bežne nerobia, hoci obe (metódy) sú lacné a jednoduché nástroje skríningu,“ uviedol spoluautor štúdie doktor Marc Sim. V primeranom predstihu by preto mohli pomáhať zdravotníckym pracovníkom pri identifikovaní rizika demencie.

„Vysokorizikoví jedinci by potom mohli mať prospech z programov primárnej prevencie , ako je zdravá strava a fyzicky aktívny životný štýl,“ povedal Sim.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #test #vedci #demencia #zdravotný stav