V Británii sa prvýkrát narodili deti s genetickou informáciou troch ľudí

V Británii sa narodili prvé deti vytvorené experimentálnou technikou kombinujúcou genetickú informáciu troch darcov, ktorá má zabrániť tomu, aby zdedili vzácne genetické choroby.

10.05.2023 19:41
DNA, genetika, genetická analýza, ampulka,... Foto:
debata (1)

Podľa agentúry AP to potvrdil britský úrad pre ľudskú fertilizáciu a embryológiu (HFEA), podľa ktorého ide o menej ako päť detí, ale ďalšie podrobnosti neposkytol, aby ochránil identitu rodín.

V roku 2015 sa Británia stala prvou krajinou na svete, ktorá prijala právne predpisy špecificky upravujúce metódy, ktoré majú pomôcť zabrániť prenosu niektorých genetických chýb z matky na dieťa. Tie môžu mať za následok ochorenia, ako je svalová dystrofia, epilepsia, srdcové problémy a mentálne postihnutie.

Pivo - ilustračné foto. Čítajte aj Ako vznikol ležiak? Vďaka bezdetnému barónovi a neporiadku v pivovare

V Británii sa približne jedno z 200 detí narodí s mitochondriálnou poruchou. K dnešnému dňu bola táto liečba povolená 32 pacientom.

Žene s chybnými mitochondriami vedci odoberú genetický materiál z jej vajíčka alebo embrya, ktorý potom prenesú do vajíčka alebo embrya od darkyne, ktorá má zdravé mitochondrie, ale bol jej odstránený zvyšok kľúčovej DNA. Oplodnené embryo je potom prenesené do maternice matky. Genetický materiál z darovaného vajíčka tvorí menej ako jedno percento dieťaťa vytvoreného touto technikou.

Táto metóda podľa úradu ponúka rodinám s vážnym dedičným ochorením možnosť mať zdravé dieťa. Británia vyžaduje, aby každá žena podstupujúca liečbu získala súhlas HFEA. Podľa regulačného orgánu má na tento zákrok nárok iba v prípade, že je to jej jediná možnosť, ako počať zdravé dieťa.

Mnohí kritici sa stavajú proti technikám umelej reprodukcie a tvrdia, že existujú iné spôsoby, ako sa vyhnúť prenosu chorôb na svoje deti, napríklad darovanie vajíčok alebo skríningové testy. Podobné experimentálne metódy podľa nich zatiaľ nie sú bezpečné.

osteoporóza, bolesť chrbta, chrbát, muž Čítajte aj Vyskočená platnička: nepríjemná komplikácia vo vyššom veku

Iní varujú, že takéto upravovanie genetického kódu by mohlo byť šikmou plochou, ktorá by nakoniec viedla k vzniku „dizajnových“ detí pre rodičov, ktorí chcú mať vyšších, silnejších, múdrejších alebo lepšie vyzerajúcich potomkov.

Odborník na kmeňové bunky z londýnskeho Inštitútu Francisa Cricka Robin Lovell-Badge uviedol, že bude veľmi dôležité sledovať budúci vývoj detí s genetickou informáciou troch darcov. „Bude zaujímavé zistiť, ako dobre technika fungovala na praktickej úrovni, či deti netrpia mitochondriálnymi chorobami a či u nich existuje riziko, že sa u nich v neskoršom veku objavia problémy,“ uviedol vo vyhlásení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #pôrod #DNA #genetika #narodenie #genetické choroby