Milión detí zomrie po pôrode zbytočne. Vedci predstavili sériu opatrení, ktoré by tomu mohli zabrániť

Zbytočne mnoho detí sa po celom svete rodí príliš malých alebo veľmi skoro, upozorňuje séria odborných článkov, ktoré vyšli v časopise The Lancet. Prišli súčasne s návrhom na desať opatrení, ktoré by mohli lacno a pritom účinne zachrániť milión detských životov ročne.

23.05.2023 06:00
babätko, pôrod, novorodenec, pôrodnica Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Detská úmrtnosť za posledných sto rokov poklesla a klesala aj od začiatku 21. storočia. Celosvetová úmrtnosť detí mladších ako päť rokov klesla od začiatku storočia o polovicu, úmrtnosť starších detí a mládeže klesla o 36 percent a miera mŕtvo narodených detí sa znížila o 35 percent, informovala česká spravodajská televízia čt24.

demencia mozgova hmla Čítajte aj Jednoduché a lacné testy s veľkým predstihom predpovedajú riziko demencie

Napriek tomu stále zomiera veľa detí pri pôrode, pri nedobrovoľnom potrate plodu alebo krátko po pôrode. Smrť dieťaťa je výnimočne ničivá pre celú rodinu, následky tejto bolestnej udalosti navyše pretrvávajú celé roky. Medzinárodná vedecká skupina teraz v odbornom časopise Lancet predstavila niekoľko opatrení, ktoré by mohli lacno a pritom účinne veľa detských životov zachrániť.

Najväčší problém s detskou úmrtnosťou majú krajiny s nízkymi a strednými príjmami – a práve ich sa nové opatrenia týkajú. V týchto 81 štátoch by uplatneniu pravidiel mohlo podľa Lancetu zabrániť ročne približne 566 tisícom pôrodov detí, ktoré sa narodia už mŕtve. Navyše by sa podarilo predísť 5,2 milióna predčasným pôrodom, pri ktorých dieťa prichádza na svet s rizikovo nízkou hmotnosťou. To by malo pozitívny vplyv aj na dlhodobé zdravie týchto ľudí a tiež by to pomohlo ekonomicky. Tretím pozitívnym dopadom by bolo zabránenie 476 tisícom úmrtí detí vo veku do jedného roka.

Podľa štúdie je najúčinnejšou prevenciou detských úmrtí v čase okolo pôrodu desať intervencií. Osem z nich sa týka snahy, aby sa deti nerodili mŕtve alebo neumierali krátko po pôrode. Dve ďalšie majú znížiť komplikácie predčasných pôrodov. Autori štúdie odhadujú, že náklady na zavedenie týchto intervencií by do roku 2030 vyšli na 1,1 miliardy dolárov.

žena, práca, telefonovanie Čítajte aj Príliš dlhé telefonovanie škodí srdcu. Vedci odporúčajú menej ako pol hodiny týždenne

Plody v tele matky aj deti krátko po narodení sú extrémne citlivé na nepriaznivé vonkajšie vplyvy. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa zo 135 miliónov živo narodených detí v roku 2020 asi každé štvrté narodilo predčasne alebo s nízkou pôrodnou hmotnosťou. To je 35,3 miliónov detí, ktoré vchádzajú do života s potenciálnou zdravotnou komplikáciou.

Také deti sa rodia vo všetkých krajinách, ale väčšina z nich v subsaharskej Afrike a južnej Ázii.

Autori zdôrazňujú, že vo všetkých regiónoch sa pokrok v znižovaní počtu predčasných pôrodov a prípadov nízkej pôrodnej hmotnosti v posledných niekoľkých rokoch v podstate zastavil a nezodpovedá cieľom, ktoré vedci mali.

Neandertálec Čítajte aj Moderní ľudia kolonizovali Európu po troch pokusoch a 12 000 rokoch

Vedci upozorňujú na ďalšiu významnú zmenu, ktorá sa za posledné desaťročie odohrala. V súčasnej dobe sa totiž vyše 80 percent pôrodov odohráva v pôrodniciach, čo vedcom umožňuje prístup k vynikajúcim údajom, s ktorými môžu pracovať. A na základe ich analýzy potom môžu odporúčať opatrenia, ktoré rodičkám a ich potomkom pomôžu, a súčasne nezruinujú pôrodnice.

„Napriek tomu, že si krajiny sveta dali niekoľko záväzkov, ktoré mali zlepšiť tento jav, tak sa každé štvrté dieťa na svete narodí príliš malé alebo príliš skoro. Náš výskum naznačuje, že už máme znalosti, ktoré nám umožňujú to zvrátiť,“ komentoval výsledky profesor Per Ashorn z univerzity vo fínskom Tampere, ktorý výskum viedol.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #pôrod #úmrtia #narodenie