The Washington Post: Americkým školám dochádza trpezlivosť s používaním telefónov

Školy v Spojených štátoch pritvrdzujú v boji proti používaniu mobilných telefónov vo vyučovaní. V niekoľkých štátoch tento rok pribudli nové zákazy, zatiaľ čo pracovníci škôl telefóny čoraz viac vnímajú ako prekážku pre učenie, ale aj potenciálne nebezpečenstvo pre duševné zdravie žiakov.

30.05.2023 06:00
mobil, dieťa, telefón, telefonovanie, volanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Učitelia po obnovení výučby po pandemickom výpadku pozorovali, že deti sú „prilepené“ k svojim zariadeniam viac, než pred pandémiou.

„V podstate sme povedali: ‚Toto musí skončiť‘,“ povedala Elizabeth Lolliová, ktorá vedie sieť štátnych škôl v meste Dayton v štáte Ohio. „Máme prospechové problémy, ktoré nemožno napraviť… keď budú študenti ďalej sedieť pri svojich telefónoch,“ dodala.

Federálne dáta podľa WP ukazujú, že na väčšine amerických škôl už v roku 2020 platili zákazy používania mobilov na hodinách, po narušení výučby spojenom s bojom proti covidu však prichádza ich dôslednejšie vymáhanie a tiež sprísňovanie pravidiel. Po „covidových rokoch“ otázka nabrala na naliehavosti, pretože mnohé školské okrsky v USA pozorujú prepad v znalostiach žiakov a snažia sa robiť všetko pre zvrátenie tohto vývoja.

1387241420 Čítajte aj Vedci našli baktérie, ktoré za bežných podmienok žerú plasty

Zároveň učitelia po návrate študentov do lavíc zisťovali, že deti počas hodín ešte viac používajú telefóny na prezeranie obsahu na sociálnych sieťach alebo na komunikáciu. Najmä sociálne siete pritom školy vnímajú nielen ako prvok odvádzajúci pozornosť od učenia, ale aj ako nežiaduci fenomén z hľadiska duševného zdravia žiakov. Školské siete dokonca začali v tejto súvislosti vznášať žaloby proti technologickým spoločnostiam.

Nové zákazy telefónov medzitým od začiatku roka zaviedli školy v štátoch Connecticut, Pensylvánia, Ohio, Colorado alebo Kalifornia, uvádza nový článok. Metódy boja proti mobilom sa rôznia. Niekde sú žiaci skrátka nútení mať svoje prístroje počas výučby odložené, inde im ich na začiatku vyučovania učitelia odoberajú a ukladajú mimo ich dosahu.

Neandertálec Čítajte aj Moderní ľudia kolonizovali Európu po troch pokusoch a 12 000 rokoch

„Nechceme nikomu brať ich slobody, ale musíme mať v triede plnú pozornosť,“ povedala šéfka istého okrsku v Pensylvánii Nancy Hinesová. Jej tím najskôr vlani zaviedol zákaz telefónov na druhom stupni základných škôl, tento rok systém rozšíril na stredné školy. Tu študenti každé ráno odkladajú mobily do uzamykateľných púzdier, ktoré sú im odomykané pri odchode domov priložením k magnetickému zariadeniu.

debata chyba
Viac na túto tému: #telefonovanie #učiteľ #škola #školák #učenie #mobilný telefón