Pri cisárskom reze asistovala aj matka. Dieťa si z brucha vybrala sama

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie krompašskej nemocnice pod vedením primárky MUDr. Svetlany Lukáčovej, MPH, sa snaží pri pôrodoch vychádzať v ústrety rodičkám. V prípade pani Slávky išlo o plánovanú sekciu, na konci ktorej si z bruška dieťatko vybrala sama. Aký bol pre ňu tento zážitok?

16.05.2023 09:00
debata (2)
1. netradicny porod Krompachy

Prečo ste si vybrali práve krompašskú nemocnicu?

Keďže pôrod je výnimočná vec, ktorú žena zažije za život párkrát, možno raz, tak som chcela pre seba a pre bábätko tú najlepšiu starostlivosť. Pre mňa sú dôležité referencie ľudí, ktorí si vyskúšali na vlastnej koži, aká je kde starostlivosť a podelili sa s ňou. Mamičky zdieľali na nete nádherné skúsenosti s pôrodom, podporu personálu, milý a ľudský prístup primárky, podporu prirodzeného pôrodu a bonding.

Pôrod ste mali naplánovaný sekciou. Aká bola vaša príprava?

Áno, keďže išlo o tretí pôrod a predošlé dva boli sekcia, tak tretí bola plánovaná sekcia. Na tretiu sekciu som sa nejako špeciálne nepripravovala. Ale keď sa ma pani primárka Svetlana Lukáčová spýtala otázku: “A nechcete si bábätko z bruška vybrať?” Moja odpoveď bola rozhodná, rýchla a jasná: “Áno”. Prešli sme detaily, čo a ako sa bude diať a ja som sa na ten nový zážitok začala nesmierne tešiť. S rešpektom.

Mali ste dostatok informácií o tom, čo sa bude diať?

Všetko bolo jasné a zrozumiteľné, pani primárka, ako aj ďalší personál so mnou komunikovali milo, ľudsky, nápomocne. Mala som dostatok informácií o všetkom, čo som potrebovala vedieť.

2. netradicny porod Krompachy

Ako by ste opísali prvý moment stretnutia s vaším dieťatkom?

Pred sekciou aj počas nej vládla dobrá nálada, aj sme srandovali. Keď si vybavím spomienky z pôrodu, tak sa mi vybaví celý ten proces od začiatku. Príprava, začiatok operácie, samotný priebeh a ten úžasný moment, keď som si mohla rukami siahnuť na svoje bábätko, ktoré bolo ešte čiastočne v brušku, vybrať si ho a položiť na hrudník. Bolo to úžasné a slovami neopísateľné. Prvé chvíle s bábätkom boli nové, krásne. Počas toho, ako operácia pokračovala ďalej, som si dieťa užívala na sebe. Bolo to nádherné vidieť a cítiť bábätko. To mäkké teplé telíčko, počuť jeho plač a vidieť každý dokonalý detail tohto malého veľkého zázraku.

Prečo je podľa vás bonding dôležitý?

Bonding je prirodzená vec. Veď aj v našom živote má rád človek dotyk, teda ja určite. Dotyk dáva pocit bezpečia, tepla, cítiť blízkosť osoby, ktorú mám rada… Bonding po pôrode by mala byť úplne prirodzená a bežná vec, ktorú by malo zažívať bábätko s mamičkou a užívať si prvé spoločné chvíle, ktoré by mali patriť hlavne im. Som rada, že sa začal viac podporovať a uznávať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #dieťa #cisársky rez #sekcia