Vyššia váha v mladosti u mužov zvyšuje riziko úmrtia na rakovinu prostaty

Muži, ktorí pred dovŕšením 30 roku veku priberú približne 13 kilogramov oproti svojej váhe v puberte, majú o 27 percent vyššie riziko, že v starobe zomrú na rakovinu prostaty.

19.05.2023 09:33
doktor, prostata, močový mechúr Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyplýva to z desaťročnej štúdie zahŕňajúcej viac ako 250-tisíc Švédov, o výsledkoch ktorej informoval denník The Guardian.

Muži, ktorí od 17 do 60 rokov pribrali aspoň pol kilogramu ročne, mali o desať percent vyššie riziko agresívnej rakoviny prostaty. Mali tiež o 29 percent väčšiu šancu, že karcinóm prostaty u nich bude smrteľný, vyplynulo z analýzy.

Pri prudkom náraste hmotnosti je ale podobné riziko. Muž, ktorý medzi 17. a 29. rokom priberie 13 kilogramov, má o 13 percent vyššiu šancu agresívneho karcinómu prostaty a o 27 percent väčšiu pravdepodobnosť, že na túto chorobu zomrie.

nos cuch Čítajte aj Máte veľký nos? Máte neandertálsky pôvod, tvrdia vedci

Zistenia vyplynuli zo štúdie vykonávanej v rokoch 1963 až 2014. Výskumníci analyzovali údaje švédskych mužov, ktorým bola od 17 do 60 rokov aspoň trikrát zmeraná hmotnosť. Udržiavanie nízkej váhy by mohlo byť nevyhnutnou prevenciou rakoviny prostaty, uviedli autori štúdie.

Z 258 477 Švédov, ktorí sa zúčastnili štúdie, bola 23.348 účastníkom diagnostikovaná rakovina prostaty, pričom priemerný vek v čase diagnózy bol 70 rokov. Celkom 4790 mužov na toto ochorenie zomrelo.

Rakovina prostaty je s viac ako 1,4 milióna každoročne diagnostikovaných prípadov najčastejším nádorovým ochorením vyskytujúcim sa u mužov. Hoci karcinóm prostaty môže rásť pomaly a nemusí muži počas života spôsobiť žiadnu ujmu, niektoré môžu byť agresívnejšie a horšie liečiteľné.

Aj predchádzajúce výskumy naznačili silnú súvislosť medzi nadmerným telesným tukom a rizikom agresívnej a smrteľnej rakoviny prostaty.

vezuv Čítajte aj Pompeje zrejme okrem výbuchu Vezuvu zasiahlo aj zemetrasenie

„Niekoľko štúdií naznačilo možnú súvislosť medzi nadváhou a agresívnou rakovinou prostaty a táto štúdia na ne nadväzuje tým, že naznačuje, že priberanie na váhe v ranom veku je spojené so zvýšeným rizikom úmrtia na toto ochorenie,“ uviedol Simon Grieveson z organizácie pre výskum rakoviny prostaty Prostate Cancer UK.

„Udržiavanie zdravej hmotnosti môže chrániť pred mnohými druhmi rakoviny, ale je dôležité si uvedomiť, že rakovina prostaty môže postihnúť mužov všetkých hmotností, tvarov a veľkostí,“ dodal. „Najviac ohrození týmto ochorením sú muži starší ako 50 rokov, muži čiernej pleti a muži s rodinnou anamnézou,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #muži #rakovina prostaty #štúdia #vedci #výskum #prostata