Mladí ľudia častejšie ako starí veria v peklo a zatratenie, tvrdí britská štúdia

Príslušníci generácie Z a mileniáli v Británii výrazne častejšie veria v peklo a večné zatratenie ako ľudia narodení v období baby boomu po druhej svetovej vojne.

20.05.2023 09:03
debata

Uviedol to denník The Guardian s odkazom na Inštitút pre politiku na londýnskej univerzite King's College. Podľa neho si mladší ľudia tiež viac ako staršia generácia myslia, že existuje posmrtný život, hoci sú vo všeobecnosti menej veriaci.

Necelá polovica Britov uviedla, že verí v Boha, čo je menej ako 75 percent v roku 1981. Iba v piatich z 24 skúmaných krajín – v Nórsku, Južnej Kórei, Japonsku, Švédsku a Číne – verí v Boha menej ľudí ako v Británii.

umelá inteligencia, AI, robot, stroj, artificial intelligence, budúcnosť Čítajte aj Lekári sú voči chorým menej empatickí ako umelá inteligencia, ukázal pokus

Viera v nebo medzi britskou verejnosťou taktiež klesla, a to z 57 percent v roku 1981 na 41 percent vlani. V peklo a posmrtný život ale do značnej miery verí stále podobný počet ľudí, a to 26 percent, respektíve 46 percent.

Pri rozdelení podľa veku uviedlo 32 percent osôb mladších ako 40 rokov, že veria v peklo, v porovnaní s 18 percentami ľudí vo veku 59 až 77 rokov. Posmrtný život existuje podľa 51 až 53 percent príslušníkov mladších generácií, zatiaľ čo u starších ľudí to bolo iba 35 až 39 percent.

„Naša kultúrna väzba na organizované náboženstvo v Spojenom kráľovstve stále klesá, ale viera v to, že existuje niečo mimo tohto života, je stále silná, a to aj medzi najmladšími generáciami,“ povedal Bobby Duffy, ktorý Inštitút pre politiku vedie.

Briti patria k najmenej veriacim zo všetkých krajín, ktoré sa prieskumu zúčastnili. Rebríček 24 štátov vedú Nigéria, Indonézia, Filipíny, Irán, Grécko a Poľsko. V Spojenom kráľovstve každý tretí človek uviedol, že je veriaci, 46 percent ľudí povedalo, že nie sú veriaci, a 21 opýtaných sa označilo za ateistu – oproti štyrom percentám v roku 1981.

doktor, prostata, močový mechúr Čítajte aj Vyššia váha v mladosti u mužov zvyšuje riziko úmrtia na rakovinu prostaty

„Dospelí mladší ako 40 rokov sa oveľa častejšie než starší ľudia označujú za ateistov, ale zároveň tvrdia, že veria v peklo, čo je fascinujúca záhada,“ uviedol David Voas z londýnskej univerzity UCL. Británia patrí medzi najtolerantnejšie krajiny, ktoré sa zúčastnili prieskumu. Až 82 percent ľudí uviedlo, že dôveruje ľuďom iného náboženstva. Vyššie skóre v tolerancii dosiahlo iba Švédsko. S výrokom „jediné prijateľné náboženstvo je moje náboženstvo“ súhlasilo 12 percent Britov, zatiaľ čo u Maročanov to bolo 90 percent.

Zistenia sú súčasťou štúdie World Values Study, jedného z najväčších akademických sociálnych prieskumov na svete. Ten sa koná už viac ako 40 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #peklo #generácia Z #zatratenie