Štúdia: Ženy kvôli chudobe pri menštruácii používajú tampóny dlhšie, riskujú zdravie

Chudoba v období menštruácie vážne ohrozuje zdravie žien, ktoré sú kvôli finančnej tiesni nútené používať tampóny dlhšie, než sa odporúča.

30.05.2023 08:58
žena, gynekológia, prehliadka, prevencia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

S odkazom na britskú štúdiu o tom informoval Independent. Ženy, ktoré nemajú dostatok peňazí, tiež podľa štúdie musia voliť medzi jedlom a hygienickými pomôckami potrebnými pri perióde.

Približne štyri z desiatich žien, ktoré si v uplynulom roku nemohli dovoliť menštruačné pomôcky, používali vložky alebo tampóny dlhšie, ako by mali. Vyplýva to z nového výskumu, ktorý vykonala mimovládna organizácia ActionAid.

mobil, dieťa, telefón, telefonovanie, volanie, hovor Čítajte aj The Washington Post: Americkým školám dochádza trpezlivosť s používaním telefónov

Ponechávanie tampónov dlhšie, ako je odporúčaná doba, zvyšuje riziko, že sa u žien vyvinie zriedkavé ochorenie zvané syndróm toxického šoku. Napriek tomu, že ročne na celom svete vedie len k veľmi málo úmrtiam, môže spôsobiť vážne, chronické a nezvratné zdravotné problémy vrátane amputácie končatín.

Výskumníci, ktorí sa pýtali 2060 žien, tiež zistili, že približne osem percent z tých, ktoré mali problémy s dostupnosťou menštruačných pomôcok, používalo vložky na jedno použitie opakovane.

Počet ľudí, ktorí majú problémy dovoliť si menštruačné pomôcky pre seba alebo pre niekoho iného, sa v Spojenom kráľovstve za posledný rok takmer zdvojnásobil – vzrástol z 12 na 21 percent.

Tieto ženy sú tiež nútené voliť medzi jedlom a produktami používanými pri perióde. Šesť z desiatich žien, ktoré si ich v uplynulom roku nemohli dovoliť, muselo dať prednosť potravinám a takmer polovica namiesto menštruačných pomôcok zaplatila plyn alebo elektrinu.

genóm Čítajte aj Vedci predstavili doteraz najúplnejší a najrozmanitejší súbor ľudských genómov

„Prístup k menštruačným pomôckam, bezpečným a hygienickým priestorom, kde ich možno používať, a právo na zvládanie menštruácie bez hanby a stigmatizácie sú zásadné pre každého, kto menštruuje. Milióny žien a dievčat na celom svete však takú realitu nemajú,“ uviedla Tasha Burgessová z britskej pobočky neziskovej organizácie ActionAid. Ich najnovší prieskum podľa Burgessovej naznačuje znepokojujúci tren­d.

Výskumníci okrem iného zistili, že približne štyri z desiatich žien v Británii vynechali cvičenie alebo šport v dôsledku toho, že mali menštruáciu, zatiaľ čo 14 percent sa z rovnakého dôvodu vyhlo práci v kancelárii.

Takmer tretina žien, ktoré vynechali aktivity kvôli menštruácii, tak urobila preto, že sa necítili pohodlne v oblečení, ktoré by pri nich museli nosiť. Sedem percent z nich tak urobilo, pretože si nemohli dovoliť používať preferovaný menštruačný prípravok.

komáre, komár Čítajte aj Komáre priťahujú ľudia umytí mydlom, tvrdia vedci

Približne 22 percent dievčat uviedlo, že sa v čase menštruácie cíti trápne, čo je výrazný nárast oproti ôsmim percentám v minulom roku. „Či už je to kvôli strachu z posmeškov alebo kvôli nedostatku peňazí na nákup menštruačných pomôcok, vynechávanie školy môže mať škodlivý vplyv na vzdelávanie dievčat,“ dodala k tomu Brugessová.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #žena #menštruácia #zdravotnícke pomôcky #tampóny