Pozor na 'červený Facebook'. Špehuje vás a pristupuje k citlivým dátam

Takzvaný červený Facebook ohrozuje najmä používateľov prehliadača Google Chrome. Obeťou sa však môžu stať aj nepozorní užívatelia sociálnej siete. Doplnok v prehliadači Chrome má podobu spywaru, ktorý nevedomky pristupuje do histórie prehliadača a ďalším dátam.

20.12.2012 18:00
Facebook RED, vírus, spyware, malvér Foto:
Spyware Facebook RED ohrozuje aj slovenských používateľov sociálnej siete.
debata (10)

Možno ste sa v posledných dňoch stretli s otravnými upozorneniami na sociálnej sieti Facebook, keď vás vaši priatelia údajne označili na fotografii s motívom „RED facebook“ a vo svojom mene vás žiadajú, aby ste navštívili stránku s odkazom v komentári. Možno ste si dokonca sami nainštalovali doplnok pre prehliadač Google Chrome, ktorý vám sľuboval vizuálnu zmenu na sociálnej sieti v červenom prevedení.

Na sociálnej sieti sa v posledných dňoch objavil nový spyware označený ako červený Facebook (RED Facebook), ktorý navonok obťažuje užívateľov a hlavnú obeť, ktorá si spyware dobrovoľne nainštalovala do svojho prehliadača dokonca okráda o údaje. Program v podobe rozšírenia pre prehliadač Chrome pristupuje do histórie prehliadača ako aj k ďalším dátam v ňom uloženým. „Tak isto v mene užívateľa pridá na Facebook obrázok promujúci toto rozšírenie a taktiež v mene obete pridá pod obrázok komentár s odkazom na túto hrozbu. Na obrázku tiež označí viac než 40 kontaktov obete, ktoré môžu svojou nevedomosťou pomôcť k šíreniu tejto hrozby,“ informuje o hrozbe bezpečnostná spoločnosť Eset.

Užívateľom iných internetových prehliadačov sa môže zobraziť ponuka na vyplnenie dotazníka, čím sa užívateľ údajne zapojí do súťaže o vecné ceny. Vo vlastnom záujme nie je vhodné dotazník otvárať, či doň zadávať osobné údaje. „Používateľ si nedokáže sám overiť, či naozaj ide o reálnu súťaž o ceny,“ dodáva Eset.

Infiltráciu možno pomerne jednoducho odstrániť priamo v prehliadači Chrome, a to v nastaveniach v ponuke „Nástroje“, v menu „Rozšírenia“ pod položkou „Odstrániť z prehliadača Chrome.“

10 debata chyba