Digitálni Štúrovci preškolia 70-tisíc ľudí

Ministerstvo dopravy očakáva, že za 80 miliónov Sk preškolí na digitálnu gramotnosť do konca tohto roka 50 až 70 000 obyvateľov. Uskutočniť to chce prostredníctvom projektu Digitálne štúrovstvo na školách.

24.05.2006 16:56
debata

„Ambíciou projektu je poskytnúť počítačové vybavenie na školách aj iným vrstvám obyvateľstva ako len žiakom a učiteľom,“ uviedol na oficiálnom predstavení projektu Digitálni štúrovci splnomocnenec vlády pre informatizáciu spoločnosti Miroslav Kukučka.

Projekt Digitálni štúrovci vychádza zo Stratégie konkurencieschop­nosti Slovenska do roku 2010, tzv. Minervy a je súčasťou piliera Informatizácie spoločnosti.

„Prostredníctvom projektu Infovek a Počítače pre školy sa od roku 1999 dostalo do škôl 2,5 miliardy Sk. Za tieto peniaze majú školy 24-hodinový prístup k internetu a vybavenie počítačových učební,“ uviedla Katarína Mandíková z MDPT.

Cieľom projektu Digitálni štúrovci bolo vytvoriť centrá vzdelanosti a šíriť digitálnu gramotnosť. V roku 2005 podporilo ministerstvo dopravy 257 škôl, o rok neskôr už 568 škôl. Zatiaľ čo v roku 2005 sa projekt orientoval na tvorbu a šírenie digitálneho obsahu, v roku 2006 sa zameriava na špecifické skupiny obyvateľstva ako sú seniori, nezamestnaní, zdravotne postihnutí a vidiecke a rómske obyvateľstvo.

Sprístupnením počítačových miestností pre tieto špecifické skupiny obyvateľstva sa tieto priestory využijú efektívnejšie, teda aj počas popoludňajších hodín a cez školské prázdniny. Nezamestnaní si tu vďaka prístupu na internet môžu hľadať prácu a seniori sa učia používať elektronickú poštu. Ministerstvo na jeden projekt poskytne najviac 100 000 Sk, pričom škola prispeje sumou vo výške 10 percent z príspevku.

Projekty môžu podávať aj neziskové organizácie, fyzické alebo právnické osoby, ktorým ministerstvo poskytne finančnú pomoc na vytvorenie internetových stránok. Od spustenia projektu v roku 2005 bolo podporených 142 takýchto projektov, a to sumou 130 miliónov Sk. Medzi úspešné projekty patria stránky pre autistov, diabetikov, ale aj projekt multimediálna Bratislava. Momentálne sa v rámci Digitálnych štúrovcov realizuje 826 projektov.

debata chyba