Máte nelegálny Windows? Máte mesiac

Spoločnosť Microsoft pritvrdila v boji proti softvérovým pirátom. Od pondelka sa ľuďom neoprávnene používajúcim systém Microsoft Vista spustí v počítači program, ktorý ich má doviesť k registrácii a legalizácii produktu. Napísali o tom české Hospodárske noviny, Lidové noviny a Mladá fronta Dnes.

21.04.2008 10:50 , aktualizované: 11:04
Počítač s Windows Vista Foto:
Microsoft pritvrdzuje, nelegálne Visty o 30 dní prestanú fungovať.
debata

Ak užívateľ Vistu nezlegalizuje do 30 dní, prestane mu systém Windows fungovať a počítač sa v podstate zablokuje. Ľudia, ktorí používajú operačný systém neoprávnene, si už skôr museli nainštalovať zvláštny program, ktorý to umožňuje. Microsoft teraz tento program začne mazať, k čomu mu má pomôcť aktualizačný balíček, takzvaný service pack. Jedinú vec, ktorú počítač užívateľovi po uplynutí 30-dennej lehoty povolí, je registrácia Windowsu cez internet.

Najnovšie softvérová firma vyhlásila, že podobný postup zaujme aj v prípade verzie Windows XP. Malo by sa tak stať do troch mesiacov.

Podľa Microsoftu je napríklad v Česku systém Windows Vista nainštalovaný zhruba na 600-tisíc počítačoch. Asi pätina z toho sú údajne nelegálne kópie systému. V prípade verzie XP je z tamojších 4,3 milióna kópií nelegálnych až 32 percent.

debata chyba