Najmenej sa vraj kazia notebooky Asus, najviac HP

Jeden z najväčších poskytovateľov záručného servisu v USA, spoločnosť SquareTrade, uskutočnil pravidelnú štúdiu poruchovosti notebookov. Do zoznamu sa dostalo deväť značiek, z ktorých najlepšie obstál Asus a Toshiba, naopak na chvoste sa ocitlo HP.

24.11.2009 08:00
netbook, Nokia Booklet 3G, notebook, počítač, PC Foto:
Ilustračné foto (na obrázku netbook Nokia Booklet 3G)
debata

Spoločnosť SquareTrade uskutočnila pravidelný prieskum poruchovosti notebookov z náhodne vybranej vzorky 30 tisíc predaných kusov. Podmienkou k zaradeniu konkrétnej značky do štatistiky bolo predanie minimálne tisíc kusov notebookov zo skúmanej reprezentatívnej vzorky.

V priemere sa do troch rokov pokazí tretina notebookov. Netbooky sa pritom kazia údajne až o 20 percent častejšie. Keďže sa však objavili na trhu len nedávno, v štatistikách je podchytená len ich reálna ročná poruchovosť. Údaje z nasledujúcich dvoch rokov sú len štatisticky prepočítané a od skutočnosti sa môžu mierne líšiť.

Notebooky boli najskôr rozdelené do troch hlavných skupín podľa ceny, počnúc netbookmi s cenou do 400 dolárov cez stretnú triedu notebookov do 1000 dolárov až po najvyššiu biznis triedu s cenou vyššou ako 1000 dolárov.

U 5,8 percenta netbookov sa počas prvých dvanástich mesiacov vyskytla porucha hardvéru, čo je v porovnaní so strednou triedou notebookov o 20-percent viac a v porovnaní s najvyššou triedou až o 40-percent viac. Ak by boli tieto údaje prepočítané na obdobie ďalších dvoch rokov, celková poruchovosť netbookov by dosahovala 25,1 percent, u ďalších dvoch skupín notebookov by to bolo 20,6 a 18,1 percent.

Oveľa zaujímavejšie je porovnanie podľa konkrétnych výrobcov. Najspoľahlivejšou značkou je podľa štatistiky Asus s priemernou trojročnou poruchovosťou 15,6 percent, nasledovaná Toshibou s takmer rovnakou poruchovosťou (15,7 percent). Ďalším v poradí je Sony (16,8 percent), Apple (17,8 percent) a Dell (18,3 percent). Prehľad uzatvára Lenovo (21,5 percent), Acer (23,3 percent), Gateway (23,5 percent) a prekvapivo na konci HP (25,6 percent).

Aké skúsenosti s poruchovosťou notebookov máte vy?

debata chyba