Infikovaný počítač nemá na internete čo robiť, tvrdí Microsoft

Odborníci v Microsofte sa domnievajú, že prišli na efektívny spôsob ako zabezpečiť bezpečnosť na internete. Navrhujú, aby boli užívatelia s infikovanými počítačmi odpojení od internetu. Toto radikálne riešenie môže byť pre mnohých nepríjemné, je ale údajne najúčinnejšie.

10.10.2010 07:00
virtuálna realita, počítače, program,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Bezpečnosť počítačov, ktoré sú v súčasnosti pripojené na internet, je plne v rukách ich užívateľov. To však prináša zvýšené riziko šírenia škodlivého kódu, predovšetkým u užívateľov, ktorí svoj systém nemajú zabezpečený, a tým ohrozujú aj bezpečnosť ostatných. Viceprezident spoločnosti Microsoft, Scott Charney, sa preto rozhodol verejne reagovať na problematiku internetovej bezpečnosti. Cíti sa byť zrejme povolaným človekom, v ktorého rukách leží verejné blaho.

Na svojom blogu navrhuje vytvorenie nových, radikálnych, pravidiel používania a prístupu k internetu. Podľa nich by k internetu nemohli pristupovať užívatelia, respektíve počítače, ktorí by nevlastnili bezpečnostné certifikáty. Tie by mali garantovať, že počítače sú dostatočne zabezpečené súborom odporúčaného bezpečnostného softvéru, zahŕňajúceho všetky bezpečnostné aktualizácie pre systém a aplikácie pristupujúce k internetu, firewall a antivírus.

Celú situáciu je vraj možné porovnať so systémom zdravotníctva vo vyspelých krajinách. Zdravotnícke organizácie vtedy zabezpečujú očkovania proti nebezpečným chorobám, ktoré by svojim spôsobom mohli ohroziť verejnosť. V bežnom svete takisto existujú karanténne opatrenia, ktorých úlohou je chrániť okolie pred nákazou, a to aj v prípade použitia agresívnych opatrení. Ideálne by vraj preto bolo, ak by na internete existovali podobné pravidlá.

Za filtorovanie prístupu by mali byť zodpovední priamo internetoví poskytovatelia. Ich úloha by okrem iného spočívala v monitorovaní siete a aplikovaní bezpečnostných opatrení, ktoré by mohli zahŕňať aj dočasné odpojenie od internetu pre užívateľov s infikovaným alebo nedostatočne zabezpečeným systémom. Aby nedochádzalo k udeľovaniu neoprávnených výnimiek, celý projekt by mal byť aj legislatívne ošetrený a ústredne kontrolovaný.

debata chyba