Kto zarába na zaplavených továrňach v Thajsku?

Zatiaľ čo distribútori zdvihli ceny pevných diskov aj viac než dvojnásobne, výrobcovia sú pri zdražovaní opatrnejší. Oficiálne ceny vzrástli v priemere len o 20 až 40 percent.

01.11.2011 13:14
pevný disk, Seagate, Barracuda, 7200.11 Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Podľa spoločnosti Avnet výrobcovia zvýšili ceny pevných diskov len v rozpätí 20 až 40 percent. Neobjektívne ceny, ktoré stanovili distribútori, nie sú preto ničím iným než len honbou za ziskom. Špekulácie do značnej miery ovplyvnili trh s pevnými diskami. Podľa spoločnosti Avnet je potrebné pripraviť sa aj na horšie časy. „Vo svete, v ktorom žijeme, budú ceny naďalej rásť. Nebude to len jednorázovou udalosťou,“ uviedol prezident spoločnosti Avnet pre agentúru Reuters.

Veľké spoločnosti ako Apple, či Dell nakupujú pre svoje potreby pevné disky priamo od výrobcov Western Digital a Seagate. Menšie spoločnosti, ktoré exkluzívne zmluvy s výrobcami nemajú, nakupujú od veľkých distribútorov, ktorí sa s cenami pohybujú na špekulatívnej hranici, často prekračujúcej reálne navýšenie cien. Lokálni a regionálni distribútori sa k problematike doposiaľ nevyjadrili.

Závratné zvýšenie cien pevných diskov majú na svedomí záplavy v Thajsku, ktoré ovplyvnili veľkú časť produkcie dvoch najväčších výrobcov diskov, spoločnosti Western Digital a Seagate. Okrem nich muselo v dôsledku povodní fabriky zatvoriť aj niekoľko desiatok firiem dodávajúcich súčiastky na výrobu pevných diskov.

Spoločnosť Western Digital mala v Thajsku sústredenú väčšiu svojej výroby a zo strát sa bude spamätávať len pomaly. Firma pravdepodobne ani do konca roka nestihne v obnovených prevádzkach pokryť dopyt na trhu, preto sa neočakáva výraznejší pokles cien. O ďalší dočasný nárast cien sa zrejme postarajú aj niekoľko miliónové investície do obnovy zaplavených prevádzok, prípadne výstavby nových fabrík.

2 debata chyba