Švajčiarsky nôž v sebe ukryl 'kľúč' s kapacitou 1 TB

Spoločnosť Victorinox, známy výrobca švajčiarskych vreckových nožov, predstavila na veľtrhu CES 2012 novinku v podobe nožíka s integrovaným flash diskom s kapacitou až 1 TB. Za výnimočný doplnok na cesty však musí záujemca zaplatiť aj výnimočnú sumu.

13.01.2012 17:34
Victorinox SSD, švajčiarsky nožík, nôž Foto:
Najvyšší model vreckového noža Victorinox SSD bude v predaji za 3000 dolárov
debata

Spoločnosť Victorinox sa už niekoľko rokov zúčastňuje veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas, aby ukázala novinky z dielní švajčiarskych inžinierov. Počas minulého roka zúčastneným predstavila švajčiarsky nôž v typickej červenej farbe s netypickou výbavou. Okrem základných funkcií v sebe skrýval šifrovaný flash disk s kapacitou 128 GB, čítačku odtlačkov prstov, laserové ukazovátko a Bluetooth diaľkové ovládanie.

Tento rok Victorinox posunul latku opäť o čosi vyššie. Pôvodnú kapacitu flash disku rozšíril až na jeden terabajt a nôž obohatil aj o malý monochromatický displej s rozlíšením 48 × 96 bodov, ktorý informuje o uložených dátach. Tie sú navyše pred možným odcudzením chránené so šifrovacími algoritmami AES a DES. Prednosťou kľúča je aj rýchly prenos dát cez USB 3.0 a eSata vo verzii 2 a 3.

Nôž s označením SSD bude dostupný aj v kapacitách 64, 128 a 256 GB. Samotný flash disk bude odnímateľný a použiteľný v dvoch dodávaných „obaloch“. Prvý z nich je určený pre ľudí, ktorí veľa cestujú a prechádzajú bezpečnostnými kontrolami na letiskách, druhý pre tých, ktorí okrem svojich dát chcú mať po ruke aj nôž, pilník, skrutkovač či nožnice.

Podobná „hračka“ je určená najmä pre fajnšmekrov, ktorí navyše nemajú hlboko do vrecka. Za najvyšší model s terabajtom pamäte totiž budú musieť zaplatiť približne 3000 dolárov. Ceny nižších modelov doposiaľ výrobca nezverejnil.

debata chyba