Prichádza MEGA, služba ktorá nahradí kontroverzný Megaupload

Kim Dotcom predstavil dlhoočakávanú službu Mega. Nahradí tak americkými úradmi odstavený Megaupload, ktorý okrem iného slúžil aj na zdieľanie autorsky chráneného obsahu. Služba Mega bude všetky súbory šifrovať a za obsah budú tentokrát zodpovední samotní užívatelia, nie prevádzkovateľ. Splní veľké očakávania?

19.01.2013 20:00
služba Mega, Megaupload, Kim Dotcom Schmitz Foto:
Služba Mega vstúpila na trh 19. januára 2013. Záujem o ňu prekvapil aj jej zakladateľa.
debata (3)

Zatiaľ čo Megaupload sa v minulosti pohyboval na hrane zákona (podľa niektorých právnikov dokonca mimo zákona), nástupnícka služba Mega má byť úplne legálna. Minimálne čo sa týka práv a povinností jej prevádzkovateľov. Tí za obsah, ktorí budú na server nahrávať sami užívatelia, nebudú viac zodpovední. Všetky nahrávané súbory sú automaticky šifrované a o ich šírení rozhodujú priamo užívatelia, ktorí ich na server umiestnili. „Na rozdiel od našich konkurentov, používame najmodernejšie šifrovacie metódy kde vy, užívatelia, sami kontrolujete svoje klávesy,“ informuje na úvodnej stránke služba Mega.

Prioritou je ochrana súkromia
Služba Mega v súčasnosti funguje v skúšobnej prevádzke. Na stránke sa prezentuje pod pseudonymom „The Privacy Company“, čo v prenesenom význame možno interpretovať ako Spoločnosť na ochranu súkromia. V tomto duchu Mega uvádza aj citát zo Všeobecnej deklarácie ľudských práv. „Nikto nesmie byť vystavený svojvoľnému zasahovaniu do súkromia, rodiny, domova alebo korešpondencie, ani útokom na svoju česť a povesť. Každý má právo na právnu ochranu proti takýmto zásahom alebo útokom.“

Služba Mega vstúpila na trh 19. januára 2013. Foto: MEGA
MEGA, Megaupload, Kim Dotcom Schmitz Služba Mega vstúpila na trh 19. januára 2013.

Tisíce registrácií v priebehu jednej minúty
Podľa Kima Dotcoma bola stránka v priebehu prvých minút od spustenia služby mimoriadne vyťažená. „V priebehu minúty sa na stránke zaregistrovali tisíce užívateľov.“ Počas prvej hodiny sa počet registrovaných užívateľov vyšplhal na viac ako 100 tisíc.

Dotcom na sociálnej sieti Twitter priebežne informoval aj o novinkách, ktoré prinesie služba Mega. Všetkým užívateľom ponúkne dve varianty účtov, bezplatný a prémiový. Zatiaľ čo pri bezplatnom získa užívateľ 50 GB úložného priestoru, pri platenom variante to bude v rozsahu 500 GB až 4 TB. Mega tak bude v podstate len ďalším konkurentom služieb Drobox, SkyDrive či Google Drive.

Jediný kľúč na dešifrovanie vlastnia užívatelia, nie prevádzkovateľ
Mega má svoje servery umiestené v dvoch krajinách súčasne, aby sa tak zabránilo globálnemu výpadku v prípade problémov súdnych sporov či útokov zo strany hackerov. Všetky súbory budú pri ukladaní na server automaticky šifrované algoritmom AES na strane užívateľa s tým, že unikátny dešifrovací kód bude poznať len on. Je tak len na ňom, či ho zverejní a sprístupní aj iným osobám a širokej verejnosti. „Väčšina poskytovateľov dátových úložísk vlastní kľúč na dešifrovanie obsahu, zatiaľ čo v prípade služby MEGA tento kľúč vlastnia len používatelia,“ uvádza MEGA na svojej oficiálnej stránke. Na používanie nového dátového úložiska nie je podľa oficiálnych zdrojov potrebné inštalovať dodatočný softvér. „Všetko sa deje vo vašom webovom prehliadači.“

Mega má zastúpiť odstavený Megaupload
Kauza v súvislosti s nelegálnou činnosťou serveru na zdieľanie súborov Megaupload vyvrcholila v januári minulého roka, kedy bol jeho zakladateľ, nemecký rodák, Kim Schmitz (známy pod pseudonymom Dotcom) zatknutý novozélandskou políciou. Na základe obvinení amerických úradov mal server, porušujúci autorské práva, spôsobiť hudobným vydavateľstvám a filmovým spoločnostiam škodu vo výške pol miliardy dolárov. Americké úrady sa následne usilovali o vydanie zakladateľa spoločnosti a jeho spolupracovníkov do Spojených štátov, kde mali byť súdení a následne uväznení. To sa im však nepodarilo. Po prepustení na kauciu začal Dotcom pracovať na vývoji novej služby, ktorá by mala nahradiť Megaupload, a to celkom legálne. Služba dostala názov Mega a aj napriek silnej mediálnej kampani a veľkému záujmu verejnosti nepriniesla očakávanú mieru inovácie. Zaradila sa do radu podobných cloudových služieb, no s väčším dôrazom na zabezpečenie.

Medzi obvinenými v kauze Megaupload bol aj Slovák
Medzi obvinenými v kauze Megaupload bol svojho času aj 35-ročný rodák zo Slovenska, Július B., ktorý mal na starosti vizuálnu podobu stránky. Úrady v Spojených štátoch žiadali o spoluprácu aj slovenskú políciu. Stránka americkej FBI o Slovákovi informovala ako o jednom zo siedmich obvinených v celom prípade. Podľa textu obvinenia Július B. pôsobil ako hlavný grafik stránky, v roku 2010 údajne dostal za svoju prácu viac ako milión dolárov. V minulosti obvinený Slovák už so službou Mega podľa všetkého nespolupracuje. V tíme zakladateľov a spolupracovníkov figurujú mená Kim Dotcom, Mathias Ortmann, Bram van der Kolk, Finn Batato a Tony Lentino.

3 debata chyba