Tip: Roaming opäť zlacnel. Koľko stojí dnes?

Európska únia opäť stlačila nadol roamingové ceny. Od prvého júla platia nové maximálne ceny za roamingové hovory, SMS a dáta. Lacnejšie sa už dovoláte aj z Chorvátska. Prinášame vám prehľad aktuálnych noviniek všetkých troch mobilných operátorov so zameraním na roamingovú ponuku.

06.07.2013 07:00
mobil, smartfón, peniaze, Android, zlodej, SMS,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Únia opäť stlačila roamingové ceny
Podľa nariadenia Európskej únie sa od 1. júla 2013 znižujú maximálne roamingové ceny, ktoré si môžu operátori v členských krajinách účtovať. Od prvého júla je zároveň novým členským štátom aj turisticky vychytené Chorvátsko, dovolenkári preto budú volať lacnejšie aj z tejto krajiny. Po novom si tak môžu za odchádzajúci hovor v roamingu operátori účtovať maximálne 0,288 eur (oproti 0,348 eur), za prichádzajúci hovor maximálne 0,084 eur (oproti 0,096 eur), za odoslanú SMS správu 0,096 (oproti 0,108 eur) a za dáta 0,54 eur za 1 MB (oproti 0,84 eur).

O2: SMS a volania za domáce ceny
Špeciálny balík s predplateným objemom roamingových dát zavádzala slovenská Telefónica O2 postupne vo viacerých krajinách, Slovensko prišlo na rad až na konci minuloročnej dovolenkovej sezóny. Vtedy s odvolaním sa na cenovú reguláciu Európskej únie spustila službu s názvom EU internet, ktorá zvýhodňuje roamingové dáta prenášané v krajinách Európskej únie v objeme 25 MB za cenu 2 eurá na deň. Tento rok na začiatku dovolenkovej sezóny operátor rozšíril balík zvýhodnených roamingových služieb o výhodnejšie SMS a volania. „Zákazníci O2 s aktívnou službou EU Pas získavajú od 18. júna do 30. septembra k hovorom aj SMS správy za domáce ceny. Aktivácia je automatická pre každého, bez ďalších podmienok a poplatkov. Volania a SMS-ky za domáce ceny budú od 1. júla platiť aj z Chorvátska,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku.

Služba EU Pas, ktorú O2 spustilo v minulom roku, je výhodná najmä pre tých, ktorí chcú uskutočňovať dlhšie hovory, no menej často. Za každý odchádzajúci a prichádzajúci hovor si operátor účtuje spojovací poplatok vo výške 60 centov. Za prijatý hovor následne zákazník neplatí, pri odchádzajúcom hovore platí 13 centov za minútu.

Tip: Služba prinesie zákazníkovi úsporu v prípade, že priemerná dĺžka odchádzajúceho roamignového hovoru je viac ako 3 minúty a u prichádzajúceho hovoru viac ako 7 minút. V prípade, že má zákazník aktivovaný O2 Paušál, za odchádzajúci hovor platí 10 centov za minútu (na rozdiel od 13 centov v programe O2 Fér).

Na volania mimo EÚ má O2 nový balík
Operátor ponúka aj zvýhodnené volania do krajín mimo Európskej únie, nie však v roamingu. Pre zákazníkov programu O2 Fér a O2 Paušál sprístupnil 6-eurový balíček volaní do všetkých sietí v krajinách tretej a štvrtej zóny. Za mesačný poplatok môžu do uvedených krajín bezplatne volať 50 minút.

Tip: Je vhodné kontrolovať si spotrebu voľných minút. Po ich vyčerpaní sú totiž volania spoplatnené podľa aktuálneho cenníka. V prípade konkrétnych krajín môže byť cena za odchádzajúci hovor výrazne vyššia.

Orange: Lacnejšie dáta v Európe a vo svete
Orange konkuruje O2 so zvýhodnenou cenou balíka Európa dáta, ktorý ponúka za znížený mesačný poplatok 1,9 eura bez viazanosti. Na rozdiel od O2, ktorý má v balíku EU internet fixný objem dát, Orange fakturuje zákazníkovi len skutočne prečerpané dáta v cene 9 centov za každý prenesený (aj začatý) megabajt. Rovnaká cena sa okrem Chorvátska vzťahuje aj na Švajčiarsko. V Turecku zákazníci zaplatia 49 centov za megabajt. „Automatickou súčasťou roamingového dátového balíka je cestovné poistenie od poisťovne Generali s poistným krytím do výšky 40 000 eur. Balík je možné si aktivovať zaslaním SMS v tvare ANO na číslo 984,“ dopĺňa Orange.

Druhou roamingovou alternatívou pre dáta je balík Svet dáta so zníženým mesačným poplatkom 3,90 eur bez viazanosti. „Okrem ceny 9 centov za MB v rámci EÚ je vo vybraných krajinách sveta možné sťahovať dáta za 49 centov za MB. Balík je možné si aktivovať zaslaním SMS v tvare ANO na číslo 981,“ uvádza operátor.

Zoznam vybraných krajín sveta, v ktorých platí ponuka Svet dáta: Čierna Hora, Srbsko, Rusko, Ukrajina, Bielorusko, Moldavsko, Turecko, Macedónsko, Kanada, Karibik, Dominikánska republika, Trinidad a Tobago, Spojené arabské emiráty, Izrael, Hongkong, Čína, Austrália a externé územia, Thajsko, Nový Zéland, Egypt, Kanada, Juhoafrická republika, Panama, Brazília, Guyana, Jordánsko, Senegal, Mali, Guinea, Pobrežie Slonoviny, Kamerun, Rovníková Guinea, Guinea-Bissau, Keňa, Uganda, Madagaskar, Botswana, USA, Anguilla, Antigua and Barbuda, Barbados, Britské Panenské ostrovy, Kajmanské ostrovy, Dominika, Grenada, Montserrat, Svätý Krištof a Nevis, Sv.Lucia, Sv.Vincent a Grenadíny, ostrovy Turks and Caicos, Antily, Jamajka, Portoriko, stredná Afrika, Niger.

Roamingová ponuka pokryla aj svet
Orange zvýhodnil roamingové volania z Chorvátska v predstihu, ešte koncom mája, pričom ich zaradil do rovnakej kategórie ako volania v rámci EÚ, ktorej je Chorvátsko členom od 1. júla. Zvýhodnené volania spadajú pod balíky Moja Európa a Môj Svet. „Balíky fungujú na jednoduchom princípe: za mesačný poplatok umožňujú volať, esemeskovať, prípadne aj prenášať dáta v roamingu za domáce ceny, teda 12 centov za minútu volania, SMS alebo MB,“ uvádza Orange. Balíky sa líšia najmä svojou pôsobnosťou. Balík Moja Európa v cene 2,99 eura mesačne zvýhodňuje roamingové volania v Európskej únii, Švajčiarsku, na Islane, v Nórsku, Chorvátsku a Lichtenštajnsku. Ponuka Môj Svet v cene 4,99 eura mesačne zvýhodňuje volania, SMS a dáta aj vo vybraných krajinách sveta, v ktorých platí jednotný tarif 50 centov za minútu, SMS alebo MB.

Oba balíky Orange ponúka aj v rozšírenej verzii Plus, ktorá obsahuje aj predplatené minúty, konkrétne pri balíku Moja Európa plus v objeme 30 minút prichádzajúcich hovorov, a u balíka Môj Svet plus v objeme 60 minút prichádzajúcich hovorov.

Telekom: Ceny ako na Slovensku a kontrola spotreby
Telekom predstavil svoju letnú roamingovú ponuku už začiatkom júna. Operátor sa zameral tak na novú ponuku u hlasového ako aj dátového roamingu. Napríklad balík Happy roaming znižuje sadzbu za hovory v roamingu na 13 centov za minútu a 13 centov za SMS, avšak len v prvej zóne, ktorá pokrýva krajiny EU, Nórsko, Švajčiarsko a Island. Obľúbené dovolenkové destinácie ako Egypt, Turecko či USA sú zaradené do druhej zóny a Telekom si za minútu hovor účtuje 1 euro a 39 centov za odoslanú SMS. V krajinách, ktoré patria do tretej zóny (napríklad Austrália, Brazília, Kanada) účtuje za odchádzajúci a prichádzajúci hovor jednotne 2 eurá za minútu, za odoslanie SMS rovnako ako v druhej zóne 39 centov. „Happy roaming sa bude predávať ako doplňujúci balíček za 2 eurá mesačne a na hovory sa uplatňuje minútová tarifikácia. Aktivácia služby bude možná cez SMS s textom "HAPPY ROAMING“  na číslo 12323," upresňuje Telekom.

Tip: Napriek tomu, že aj po aktivácii balíka sú ceny volaní do druhej, tretej a štvrtej zóny pomerne drahé, súčasťou balíka Happy roaming je aj služba Happy Free Data, ktorá obsahuje 10 MB dát pre využitie v prvej a druhej zóne počas troch mesiacov. „Ak zákazník 10 MB dát minie a neaktivuje si ďalší balíček, prenos dát bude zastavený.“

„Neobmedzený“ internet v EÚ
Pre tých, ktorí v zahraničí pracujú alebo aspoň vybavujú e-maily, môže prísť vhod služba Internet v mobile v zahraničí. „Zákazníci pri cesto do zahraničia budú mať štandardne vypnuté čerpanie dát. Keď sa pokúsia získať prístup na internet, budú presmerovaní na bezplatnú stránku s voliteľnými nastaveniami,“ uvádza sa v správe. Služba sa týka len krajín EÚ a vybraných krajín (Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko).

Zákazníci budú môcť surfovať od 2 € za doplňujúci balíček a zvoliť si budú môcť aj variant, pri ktorom nezaplatia viac ako 25 € mesačne. Telekom balík pomenoval ako Neobmedzený, no v skutočnosti ide o balík obsahujúci 100 MB dát, ktoré je možné sťahovať plnou rýchlosťou. Následne, až do vypršania platnosti aktivovaného balíka, je možné dáta sťahovať veľmi obmedzenou rýchlosťou – 64 kbps.

Na výber sú štyri balíky

Balík Objem dát Platnosť Zóna Cena
Hodina 10 MB 1 hodina 1 2 €
Deň 30 MB 1 deň 1 5 €
Týždeň 100 MB 1 týždeň 1 15 €
Neobmedzený 100 MB 1 týždeň 1 25 €

Pre krajiny mimo Európskej únie v Zóne 2 (USA, Srbskou, Turecko, Egypt, Tunis) bude k dispozícii balík Plus s 30 MB dát na 1 týždeň za 15 eur. Balík platí súčasne aj v Zóne 1.

Tip: Úplnou novinkou u Telekomu je nastavenie cenového limitu a čerpanie dát cez profil web roaming. Zákazník v tomto smere nemá určený balík dát, ale čerpá ich za štandardnú cenu (napríklad pre EÚ platí v súčasnosti 84 centov, od 1.7. suma 54 centov za 1 MB). Zákazník si však zvolí maximálny limit, ktorý nechce prekročiť v rozmedzí od 20 do 200 eur. Po jeho dosiahnutí si ho môže zvýšiť alebo vybrať balíček dát. Pokiaľ sa nerozhodne, prenosy dát budú zastavené.

debata chyba