NSA môže bez problémov pokračovať v odpočúvaní hovorov

Dolná komora amerického Kongresu v stredu tesne odmietla plán, ktorý by obmedzil kontroverzné praktiky Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) súvisiace so sledovaním telefonickej komunikácie občanov USA.

25.07.2013 17:10
slúchadlo, klávesnica, skype, telefonovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Legislatíva michiganského republikána Justina Amasha by obmedzila financovanie NSA, čo odmietal tak Biely dom, ako aj poprední členovia Kongresu. Za pokračovanie programu hlasovalo 217 poslancov, proti bolo 205.

„Vláda zbiera údaje o hovoroch, bez podozrení a v prípade každého jedného Američana v Spojených štátoch,“ povedal Amash počas búrlivej debaty krátko pred hlasovaním. Varoval pritom, že administratíva prezidenta Baracka Obamu vytvára „atmosféru strachu“ s cieľom „porušovať ľudské práva“ občanov USA. Výsledok jeho iniciatívy je však čiastočným úspechom kritikov NSA, keďže hlasovanie dopadlo veľmi tesne.

Škandál okolo zbierania takzvaných metadát v prípade telefonickej komunikácie miliónov Američanov vypukol ešte v júni. Za zverejnením informácií stojí Edward Snowden, bývalý analytik pracujúci pre americké bezpečnostné služby. Snowden je momentálne na úteku, pričom už mesiac sa skrýva v útrobách letiska v ruskej metropoly Moskva. NSA trvá na tom, že nesledovala samotný obsah komunikácie, ale len údaje o hovoroch ako je miesto, čas, ich dĺžka a telefonické čísla. Kauza však nabrala medzinárodný rozmer, keďže americké agentúry zbierali aj dáta hovorov do zahraničia, čo znepokojilo napríklad aj Európsku úniu.

Proti kontroverznej praktike je podľa posledného prieskumu 67 percent Američanov, 52 percent opýtaných si však myslí, že ide o potrebný nástroj na boj proti terorizmu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #odpočúvanie #NSA