Telekom nasadí technológiu VDSL. Výrazne zvýši rýchlosť

Po niekoľkých rokov od nasadenia technológie v Nemecku, Slovak Telekom spustí nadstavbu metalickej siete aj na Slovensku. Teoretické maximum sa zvýši na 50 Mbit/s.

01.08.2013 07:00
internet, dsl, kábel, sieť, tcp ip, operátor,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Nadstavba metalickej siete, označovaná ako VDSL, umožní zákazníkom dosahovať teoretickú rýchlosť dátových prenosov až do 50 Mbit/s. Rýchlosť sa bude odvíjať od vzdialenosti od centrálneho uzla, teda lokálnej ústredne. „Spusteniu služby bude predchádzať zverejnenie veľkoobchodnej ponuky pre alternatívnych operátorov,“ uvádza Slovak Telekom vo svojej správe. V najbližšom období je preto možné očakávať novú ponuku pre koncových zákazníkov od Orangeu či Slovanetu, ktorí využívajú metalickú sieť Telekomu.

V úvode bude služba k dispozícii približne v 560 lokalitách. „Podľa technologických meraní by VDSL služba mala dosahovať do 700 m káblovej dĺžky od uzla rýchlosti downstreamu do 20 Mbit/s a r­ýchlosť upstreamu do 2 Mbit/s. Zákazníci si po spustení služby budú môcť pokrytie overiť online,“ upresnil operátor. Súčasťou služby bude aj nové koncové zariadenie, ktoré bude zároveň možné použiť aj pri technológii ADSL. Slovak Telekom štruktúru a ceny programov zatiaľ nezverejnil, urobiť by tak mal pravdepodobne v priebehu augusta, po tom, čo 2. augusta zverejní veľkoobchodnú ponuku pre alternatívnych operátorov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #dsl #Slovak Telekom