FBI údajne špehuje ľudí cez mikrofón a kameru v telefóne

FBI používa taktiky internetových kriminálnikov s cieľom odhaliť a vystopovať podozrivé osoby. Na diaľku dokáže aj aktivovať kameru a mikrofón na Androide.

04.08.2013 18:42
trezor, hacker, útok, internet, bezpečnosť,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Napriek tomu, že nástroje používané pri vyšetrovaní si FBI starostlivo stráži, na verejnosť preniklo niekoľko detailov, ktoré približujú, akým spôsobom federálny úrad získava údaje o objektoch svojho záujmu. Denník The Wall Street Journal o tom informovali zdroje blízke FBI, ktoré sa odvolávajú na skutočnosti uvedené v tajných súdnych dokumentoch.

Keď ostatné metódy zlyhajú, na rade sú hackeri
Federálny úrad pre vyšetrovanie disponuje množstvom účinných nástrojov na sledovanie ľudí. V určitých prípadoch, najmä keď zlyhajú konvenčné metódy odpočúvania a sledovania, môže FBI získať súdne povolenie, ktoré ho oprávňuje využiť hackerské taktiky, vrátane spywaru v počítačoch a telefónoch sledovaných osôb. Úrad údajne už viac ako 10 rokov zamestnáva aj niekoľkých špecialistov, ktorých úlohou je vytvárať špeciálny spyware, prípadne ho nakupovať od externých dodávateľov. Takýto malvér následne úrad používa v prípade, že ostatné metódy zberu dát zlyhajú. „Ak sa tak stane, je to väčšinou preto, lebo FBI nemá na výber,“ komentuje bývalý zamestnanec FBI, ktorý zostal v anonymite.

Agentúry požadujú aj šifrované heslá k účtom
Koncom júla na verejnosť unikli informácie o tom, že FBI spolu s ďalšími bezpečnostnými agentúrami v Spojených štátoch sa pokúšajú získať prístupové údaje k webovým službám, pričom svoju požiadavku adresujú priamo ich prevádzkovateľom. Doposiaľ nie je zrejmé, či agentúry požadovali šifrované heslá ku všetkým účtom, alebo svoje žiadosti zasielali len jednotlivo. Spoločnosti, ktoré boli agentúrami údajne oslovené, odmietli pre zahraničné médiá reagovať.

FBI zachytí všetkú komunikáciu bez vedomia užívateľa
Podľa denníka The Wall Street Journal FBI v súčasnosti disponuje technológiou, ktorá mu umožňuje na diaľku aktivovať mikrofón a kameru v smartfónoch a notebookoch s Androidom a zaznamenávať tak všetkú konverzáciu bez toho, aby užívateľ o niečom vedel. K podobným krokom sa FBI uchyľuje najmä pri odhaľovaní organizovaného zločinu, šíriteľov detskej pornografie či pri protiterostických opatreniach. Paradoxne, pri vyšetrovaní hackerských útokov, FBI technológiu nepoužíva, nakoľko sa obáva, že by ju inkriminovaný hacker odhalil a zverejnil.

Približne od roku 2005 FBI používa takzvané „webové červy“, ktorých úlohou je zistiť IP adresu počítača, zoznam bežiacich programov a ďalšie dáta, ktoré by mohli pomôcť odhaliť páchateľa. V roku 2007 sa úradu podobným spôsobom podarilo odhaliť a vystopovať človeka, ktorý rozposielal výhražné e-maily o možných bombových útokoch v štáte Washington.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #FBI #hacker