Iniciatíva na čele s Facebookom sľubuje internet pre všetkých

Facebook spolu s Ericssonom majú v pláne sprístupniť internet všetkým ľuďom bez rozdielu. V spoločnom projekte chcú k internetu pripojiť ďalších 5 miliárd ľudí na celom svete, vrátane obyvateľov rozvojových krajín.

21.08.2013 18:55
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Rýchle pripojenie k internetu je samozrejmosťou v rozvinutých krajinách, no nepredstaviteľným pôžitkom v krajinách tretieho sveta. Iniciatíva Internet.org, ktorej členmi je viacero technologických lídrov na čele s Facebookom a Ericssonom, sľubuje, že k internetu pripojí až 5 miliárd ľudí, predovšetkým v rozvojových krajinách.

Internet sa sám nepostaví
Vznik projektu inicioval zakladateľ Facebooku, Mark Zuckerberg. Podľa jeho slov sa internet sám nepostaví, a preto je potrebné, aby sa o to pričinilo čo najviac veľkých a skúsených firiem, ktoré ho sprístupnia aj tam, kde to za súčasných podmienok nie je možné. ""V rozvojových krajinách existujú obrovské prekážky pripojenia na internet. Internet.org predstavuje globálne partnerstvo, ktoré bude usilovať o prekonanie týchto bariér a pomôže sprístupniť internet tým, ktorí si ho v súčasnej dobe nemôžu dovoliť," uviedol Zuckerberg. Medzi zakladajúcich členov Internet.org patrí Facebook, Ericsson, Qualcomm, Samsung, Nokia, MediaTek a Opera. Práve oni ako aj ďalší partneri majú pomôcť pri výraznom znižovaní objemu prenášaných dát pre využívanie aplikáciami a plnohodnotnejšiu prácu s internetom.

Kľúčom k úspechu je menej prenášaných dát
Okrem zlepšenia a zjednodušenia prístupu na internet, má projekt pomôcť zredukovať objem dát potrebných pre využívanie aplikácií a prácu s internetom. „Napomôcť by mal tiež k presadeniu nových biznis modelov v rámci predaja internetových pripojení a súvisiacich služieb, aby ich tým čo najviac sprístupnil masám,“ píše vo svojej správe Ericsson. Podľa štatistík Medzinárodnej telekomunikačnej únie je k dnešnému dňu k internetu pripojených 2,7 miliardy ľudí, čo je približne tretina svetovej populácie. Nový projekt zacieliť práve na zvyšné dve tretiny obyvateľov. Ročný nárast počtu pripojení sa pohybuje na hranici len 9 percent, čo je rozhodne málo. Podľa Ericssonu je možné predpokladať, že väčšina budúcich pripojení na internet prebehne cez smartfóny.

Internet.org nie je jediným ambicióznym projektom
Viacero technologických firiem sa už v minulosti pokúšalo dostať internet aj do miest, o ktoré nikto nejavil veľký záujem. Predovšetkým rozvojové krajiny z tretieho sveta mali získať prístup k online informáciám, ktoré by im pomohli lepšie hospodáriť, keďže práve vďaka nim by lepšie poznali cenu svojej práce na zahraničných trhoch. Je totiž smutnou skutočnosťou, že v rozvojových krajinách sú malí hospodári odkázaní na služby priekupníkov, ktorí im za poľnohospodárske produkty platia zlomok ich trhovej ceny.

Sprístupniť internet ľuďom sa usilujú aj Slováci
Len pred niekoľkými mesiacmi sa verejnosť mohla oboznámiť so slovenským start-upom, ktorý sľubuje akési offline pripojenie na internet. Projekt s názvom OwNet úspešne zaviedli v Keni, rozšíriť ho plánujú aj do Guatemaly a ďalších rozvojových krajín. Na to, aby OwNet fungoval, stačí, aby bol k internetu pripojený aspoň jeden počítač, ktorý následne stiahnuté informácie nazdieľa medzi ostatné počítače.

Google vypustí do stratosféry svoje „internetové balóny“
So zaujímavým nápadom prišiel len pred nedávnom aj americký gigant Google, ktorý do stratosféry vypúšťal balóny s výbavou, ktorá má zabezpečiť bezdrôtový prístup k internetu aj v odľahlých miestach planéty. A nie len tam. Google balóny vyskúšal na Novom Zélande a plánuje s ich nasadením aj nad územím afrického kontinentu. Balóny sú umiestnené vo výške zhruba 20 kilometrov nad zemou a na svojom povrchu majú umiestnené solárne panely a akumulátory, ktoré majú zabezpečiť nepretržité napájanie všetkých komponentov. Problémom, s ktorým sa museli inžinieri vysporiadať, bolo prúdenie vzduchu. To sa im údajne podarilo a zostáva tak len čakať, ako bude nasadenie balónov pokračovať a aké budú prvé reálne ohlasy.

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #internet #facebook #Ericsson