Bezpečnostné firmy chcú chrániť aj súkromie ľudí na Facebooku

Spoločnosť AVG Technologies užívateľom Facebooku sprístupnila aplikáciu, ktorá má chrániť ich súkromie. CrowdControl umožňuje nastaviť filter, ktorý určí, kto má a nemá vidieť príspevky na sieti.

14.09.2013 21:00
trezor, hacker, útok, internet, bezpečnosť,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Náuka o bezpečnosti na sociálnych sieťach už prenikla aj do škôl, osveta sa medzičasom stala súčasťou CSR (spoločenská zodpovednosť firmy) aktivít mnohých firiem, ktoré ľudí vyzývajú, aby si chránili svoje súkromie. Nie len na Facebooku, Google+, Twittri, Formspringu či Ask.fm totiž radi prezradia detaily z bežného života, ktoré sa s odstupom času môžu obrátiť v ich neprospech. Predovšetkým prístup detí v oblasti ochrany súkromia možno označiť za ľahostajný, nakoľko potenciálne hrozby reálne nevnímajú. Na sociálnych sieťach sprístupňujú svoje fotky, príspevky či komentáre pre všetkých bez rozdielu. Práve tomu sa rozhodla zabrániť česká spoločnosť AVG Technologies, ktorá verejnosti sprístupnila špeciálnu online aplikáciu CrowdControl. Už zo samotného názvu vyplýva, aké je jej zameranie.

Nový nástroj má chrániť súkromie užívateľov Facebooku
CrowdControl podľa slov tvorcu umožňuje jednoduché nastavenie toho, kto môže vidieť určitý typ príspevkov. Podľa požiadaviek užívateľa prispôsobí to, kto môže vidieť statusy, videá, fotky zdieľané na jeho nástenke. „Väčšina ľudí má na Facebooku stovky priateľov, ale nemusí im vyhovovať zdieľať svoje každodenné aktivity s tak početnou skupinou zahŕňajúcou aj bývalých pracovných kolegov, spolužiakov alebo ľudí, ktorých si sotva pamätajú,“ myslí si Jim Brock z AVG.

AVG sprístupnilo užívateľom Facebooku nástroj... Foto: AVG Technologies
avg technologies, privacyfix, crowdcontrol AVG sprístupnilo užívateľom Facebooku nástroj na ochranu súkromia.

Priateľstvá na Facebooku majú pre ľudí veľký význam
Priateľstvám na sociálnych sieťach už ľudia prikladajú väčšiu vážnosť než kedysi. „Podľa mladých ľudí je špatné odstrániť si niekoho len tak zo zoznamu priateľov,“ tvrdí Jim Brock. Nové sociálne kruhy, do ktorých ľudia začlenením do sociálnych sietí vstupujú, majú charakter nových „skutočných“ priateľstiev a väzieb, ktoré sú pre nich dôležité.

Svojim spôsobom špecifická aplikácia monitoruje užívateľov profil na Facebooku a organizuje zoznam jeho priateľov podľa toho, s ktorými je najčastejšie v kontakte. Kliknutím na ktorúkoľvek profilovú fotografiu priateľa ho môže vylúčiť zo zoznamu, prípadne zaradiť do inej skupiny. „Akonáhle je vytvorený tento osobný zoznam, privedie aplikácia užívateľa na obrazovku s návodom, ako zmeniť základné nastavenia, a zároveň otvorí novú tabuľku k vykonaniu týchto zmien. Celý proces vyžaduje iba de kliknutia,“ uvádza sa v popise.

Graph Search čiastočne obmedzuje vyhľadávanie, s cieľom chrániť
Pri uvedení funkcie Graph Search, ktorú Facebook postupne celoplošne nasadzoval, bolo cieľom aspoň čiastočne obmedziť okruh záujmových skupín, v ktorých užívateľ pohybuje. Inteligentný systém vyhľadávania napríklad obmedzoval vyhľadávanie osôb, s ktorými užívateľ nemá žiadnych spoločných priateľov, či nepatria do jeho vekovej skupiny a podobne. Pod zámienkou poskytnutia relevantných výsledkov vyhľadávania sa tak skrýva aj ochrana detí pred pedofilmi, ktorý si svoje obete cielene vyhľadávali či už podľa mena alebo skupín, v ktorých sa deti zoskupujú. AVG dnes hovorí aj o druhej, negatívnej stránke, nástroja Graph Search. Podľa spoločnosti je vďaka nemu možné nájsť aj iné informácie než len tie, ktoré užívateľ hľadal.

debata chyba
Viac na túto tému: #súkromie #facebook #sociálne siete #AVG Technologies