Blackberry by sa rado vrátilo do hry. Analytici mu už neveria

Neistá budúcnosti značky podľa analytikov vzbudzuje otázky, ktoré môžu zatieniť úspech nového smartfónu Z30 s 5-palcovým displejom.

19.09.2013 07:00
blackberry z30, smartfón Foto:
Blackberry predstavilo doposiaľ najväčší smartfón Z30 s 5-palcovým displejom.
debata

V minulosti mimoriadne úspešná značka, ktorá bola symbolom pracovného nástroja v rukách manažérov, postupne klesá ku dnu. Aj keď na záchranu je už zrejme neskoro, Blackberry skúša, či sa jej nepodarí svojpomocne zvrátiť osud, ktorý mu predpovedajú všetci zasvätení. Firma predstavila smartfón Z30 s veľkým 5-palcovým dotykovým Super AMOLED displejom, ktorý len kopíruje trend hybridných phabletov z dielní popredných ázijských výrobcov. Parametrami ale aj vzhľadom.

Okrem veľkého displeja má byť dominantou prístroja aj pomerne veľká batéria s kapacitou 2880 mAh, ktorá má vraj zodpovedať požiadavkám moderných manažérov, pre ktorých je smartfón celodenným pracovným nástrojom. Výrobca v popise deklaruje, že od nabitia by mal telefón vydržať v bežnej prevádzke až dva dni.

Procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro, 2× 1,7 GHz
Pamäť 2 GB RAM + 16 GB Flash + microSD
Displej 5-palcov, Super AMOLED, 1280 × 720 px
Konektivita Podpora 4G LTE, GPS, Bluetooth, Wi-Fi, NFC
Kamera Zadná 8 Mpix, Predná 2 Mpix
Batéria 2880 mAh bez možnosti výmeny
Býdrž batérie 14 hodín hovor (GSM), stand-by 16 dní, prehrávanie videa/hudby 12/90 hodín
Rozmery a hmotnosť 140,7 × 72 × 9­,4 mm, 170 gramov

Polomŕtva platforma bez pridanej hodnoty
Analytici sa ale pýtajú, prečo by si mali ľudia využívať platformu, ktorá zaznamenáva evidentný prepad. „Android je jasným číslom jedna, iOS od Applu číslom dva a Windows Phone číslom tri. Hardvér aj softvér od Blackberry sú fajn, no to je asi tak všetko, čo môže užívateľ očakávať,“ myslí si analytik Colin Gillis z BGC Financial. Pozíciu v Európe si Blackberry aspoň čiastočne udržal vďaka uvedeniu desiatej verzie svojho operačného systému, no na kľúčových trhoch, ako sú Spojené štáty a Čína zlyháva.

Aj keď Blackberry stále vyrába dobré biznis smartfóny, nedokáže držať krok po stránke softvéru. V obchode s aplikáciami mu stále chýba veľké množstvo populárnych aplikácií, ktorými disponuje Android. Navyše do budúcnosti firma nemôže príliš počítať s lojalitou softvérových vývojárov, ktorých sa koncentrujú na zaujímavejšie platformy. Nepomer medzi ambíciami a ústretovosťou softvérových vývojárov sa môžu firme v krátkom horizonte vypomstiť.

Firma hľadá kupcu, ktorý odvráti jej úpadok
Blackberry už v súčasnosti hľadá potenciálneho kupcu, ktorý by dokázal odvrátiť úpadok firmy. Analytici však hovoria najmä o záujme tretích strán o patenty, ktoré kanadská firma stále vlastní. Nie je tomu tak dávno, čo sa špekulovalo o Microsofte ako o potenciálnom záujemcovi, ktorý si však napokon osvojil fínsku Nokiu. Zostáva tak čakať, ktorého z veľkých hráčov Blackberry napokon osloví.

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #BlackBerry #bgc financial