Český Seznam bude na Slovensku testovať revolučné vyhľadávanie

Český vyhľadávač Seznam.cz sa rozhodol rozšíriť svoju pôsobnosť o Slovensko. Miesto veľkých ambícií chce vytvoriť akési laboratórium, v ktorom vyskúša ako užívatelia reagujú na novinky. Tie neskôr nasadí na svojom kľúčovom trhu, v Česku.

19.10.2013 13:00
Seznam.cz, vyhľadávač, Seznam.sk, Seznam,... Foto:
Český Seznam bude na Slovensku testovať novinky ešte pred ich oficiálnym použitím v Českej republike.
debata

Jednotka na českom trhu s vyhľadávaním, Seznam.cz, oznámil vstup na slovenský trh. Užívateľom ponúkne vyhľdávanie v slovenčine s novým dizajnom, ktorý neskôr plánuje nasadiť aj v Česku. V oficiálnom vyjadrení však nehovorí o veľkých ambíciách, na Slovensku plánuje zriadiť virtuálne laboratórium, ktoré bude testovať reakcie užívateľov na pripravované novinky. „Doména Seznam.sk neznamená, že sme sa rozhodli vstúpiť na slovenský trh v nejakom veľkom meradle a že sa budeme teraz venovať rozbehnutiu nášho podnikania na Slovensku,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku.

Na Slovensku bude Seznam najmä testovať svoje novinky Spoločnosť s masovým rozšírením svojej pôsobnosti na Slovensku nepočíta a pravdepodobne ani nepripravuje žiadne väčšie investície. „Seznam.sk chápeme ako akési laboratórium. Našim hlavným cieľom je vyskúšať si, ako používatelia nové hľadanie príjmu. Na Slovensku si chceme vybudovať a i v budúcnosti využívať pár tisícovú používateľskú základňu na testovanie produktových noviniek vo vyhľadávači,“ potvrdila hovorkyňa spoločnosti Irena Zatloukalová.

Podľa riaditeľa Seznamu, Pavla Zimu, bude Seznam uvažovať o rozšírení za predpokladu, že s testovanými novinkami osloví širšiu skupinu používateľov. „Uvidíme, koľko ľudí sa nám podarí našim hľadaním osloviť a či to časom nepovedie k rozšíreniu konkurenčného prostredia i na slovenskom trhu on-line vyhľadávania.“

Nové vyhľadávanie ponúkne dlažice s náhľadmi stránok
Rozšírenie pôsobnosti o Slovensko tak bude znamenať dostupnosť slovenskej mutácie vyhľadávača, v ktorom budú nasadené viaceré novinky. Najvýraznejšou z nich je nový spôsob zobrazenia výsledkov vyhľadávania. Po novom budú zoradené vedľa seba v živých náhľadoch spolu s popisom stránky. Inovatívne vyhľadávanie má byť podľa Seznamu praktické a prehľadné. Stránky v ňom budú zoradené novým maticovým systémom, ktorý nahradí konvenčné vertikálne zoradenie.

„Nové "maticové“ vyhľadávanie spúšťame len na vybraných kanáloch pre malé množstvo ľudí, aby sme otestovali užívateľské reakcie a spokojnosť s novým formátom," dopĺňa spoločnosť. Aj pri novom zoradení má zostať zachovaná väčšina funkcií fulltextového hľadania, vrátane našepkávača, opravy preklepov, súvisiacich otázok, miniaplikácií ako sú napríklad prevod meny či kalkulačka, upútaviek na ostatné služby Seznam.cz ako Zboží.cz alebo Počasí.cz a podobne.

Seznam bude pri zavádzaní noviniek opatrný
Napriek tomu, že spoločnosť plánuje nový spôsob vyhľadávania presadiť na svojom domovskom českom serveri, s jeho celoplošným zavádzaním je opatrná. „Novú podobu hľadania ponúkneme od dnešného dňa pre vyhľadávanie z mobilných zariadení. Pri hľadaní z počítačov budeme o niečo opatrnejší. Vybraným ľuďom ponúkneme možnosť vyskúšať si nové vyhľadávanie – budeme teda fungovať na princípe náhodných pozvánok pre našich používateľov,“ dopĺňa Pavel Zima.

Na slovenskej doméne Seznam.sk bude vyhľadávanie dostupné už priamo s novým vzhľadom. Seznam pravdepodobne vychádza z podobných návykov českých a slovenských užívateľov na internete, preto očakáva že spätná odozva zo Slovenska by mala byť zrkadlom možnej odozvy z Českej republiky. Ak sa novinky na Slovensku nepresadia, respektíve firma nebude mať na ne dobré ohlasy, v Česku ich zrejme nenasadí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Seznam.cz #Seznam #vyhľadávač