Tip: Aplikácie do mobilu zachránia život a z fotiek spravia 3D

Smartfón vám poradí, ako poskytnúť prvú pomoc, nájde najbližší taxík či kaviareň a umožní fotiť objekty v 3D. Prinášame vám niekoľko tipov na zaujímavé mobilné aplikácie.

20.10.2013 10:00
mobilné aplikácie, smartfón, Google Play, telefón Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Aplikácia Prvá pomoc poradí čo robiť v kritických situáciách
Prvú pomoc neovláda každý, aj keď by mal. Vo väčšine európskych krajín vie poskytnúť prvú pomoc odhadom len 5 až 10 percent ľudí. Často je práve prvá pomoc hlavným impulzom pri záchrane života pri nehode. V obchode Google Play pre zariadenia so systémom Android je dostupná bezplatná aplikácia Prvá pomoc, ktorá obsahuje všetky potrebné informácie o tom, ako poskytnúť prvú pomoc postihnutým osobám, deťom, či dokonca zvieratám.

Aplikácia s priliehavým názvom Prvá pomoc má... Foto: Prvá pomoc
prva pomoc Aplikácia s priliehavým názvom Prvá pomoc má ľuďom pomôcť v kritických situáciách ako je autonehoda, požiar či strata dokladov.

Aplikácia zároveň obsahuje aj tipy, ako sa zachovať v kritických situáciách na horách, pri požiari, autonehode či strate dokladov.

Momentky môžu vďaka Seene dostať tretí rozmer
Spoločnosť Obvious Engineering vytvorila bezplatnú aplikáciu, ktorá užívateľom smartfónov iPhone umožní zachytávať fotografie s plastickým 3D efektom. Aplikácia Seene má byť akýmsi 3D Instagramom, ktorý snímkam pridá tretí rozmer.

Aplikácia Seene poslúži ako 3D fotoaparát.... Foto: Seene
seene Aplikácia Seene poslúži ako 3D fotoaparát. Takto odfotené objekty získavajú plastický tvar.

Po spustení užívateľa inštruuje, ako podobné snímky zachytiť a ako ich zdieľať. Pri snímaní je potrebné s telefónom pohybovať v dvoch osiach. Akonáhle je štvorica záberov zachytená korektne, aplikácia ich spracuje a vo výsledku užívateľovi ponúkne fotografiu, ktorá pri nakláňaní telefónu dostáva vizuálne zaujímavý tretí rozmer. Samotné fotenie je o čosi komplikovanejšie a zdĺhavejšie, no výsledný efekt v niektorých prípadoch stojí za to.

Cups ponúka kávové predplatné v desiatkach kaviarní
Pre tých, ktorí si nevedia predstaviť svoj deň bez šálky dobre pripravenej kávy je určená aplikácia Cups. Bohužiaľ, zatiaľ len pre obyvateľov izraelského Tel Avivu. Samotný koncept je však svojim spôsobom jedinečný a môže inšpirovať aj programátorov v iných kútoch sveta, pokiaľ jeho pôvodný tvorca nebude dostatočne rýchly a neponúkne alternatívu aj v iných metropolách sveta.

Aplikácia Cups prináša mesačný paušál pre tých,... Foto: CUPS
cups Aplikácia Cups prináša mesačný paušál pre tých, ktorý sa bez šálky kávy denne nezaobídu. Bohužiaľ zatiaľ nie je dostupná pre našincov.

Aplikácia Cups ponúka zjednotené kávové predplatné vo viac ako dvoch desiatkach kaviarní. Užívateľ si môže prostredníctvom nej predplatiť jednu kávu denne počas jedného mesiaca za cenu 20 eur a vyzdvihnúť si ju v ľubovolnom podniku zapojenom do projektu. Alternatívou môže byť predplatné v hodnote 33 eur, za ktoré získa neobmedzené množstvo kávového dopingu. Aplikácia Cups je zatiaľ dostupná pre zariadenia so systémom iOS.

Get Taxi nájde najbližší taxík a zaplatí za odvoz
Obyvatelia siedmych svetových metropol (Londýn, New York, Moskva, St. Petersburg, Jeruzalem, Tel Aviv, Haifa) môžu vyskúšať aplikáciu, ktorá im privolá taxík bez toho, aby museli volať do taxislužby a čakať na vyrozumenie o dostupnosti najbližšieho vozidla. Na tom by však nebolo nič výnimočné, keďže podobných aplikácií existujú desiatky.

Aplikácia Get Taxi pomôže užívateľom veľkých... Foto: Get Taxi
get taxi Aplikácia Get Taxi pomôže užívateľom veľkých metropol vyhľadať najbližší taxík a zaplatiť za cestu bezhotovostne.

Get Taxi ale umožní privolať si najbližší taxík, sledovať ho, získať informácie o taxikárovi a jeho cenách ako aj platiť kreditnou kartou bez nutnosti odovzdávať hotovosť vodičovi. Dostupná je pre iPhone, zariadenia s Androidom a smartfóny BlackBerry.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilné aplikácie #Google Play #Seene #Cups