Bezplatné aktualizácie od Applu spustia lavínu. Pridajú sa ďalší?

Apple na svojej tlačovej konferencii predstavil niekoľko noviniek. Operačný systém, ktorý bude majiteľom počítačov rozdávať Apple zadarmo, však nie úplne právom zatienili nové iPady. Ide pritom o zásadnú novinku, ktorá pravdepodobne ovplyvní celý segment osobných počítačov.

23.10.2013 18:52
Apple, iPhone, iPad, Steve Jobs, Tim Cook Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Len mesiac po uvedení smartfónov iPhone 5S a 5C spoločnosť Apple prichystala ďalšiu vlnu „očakávaných“ prekvapení. Okrem nových Macbookov Pro a počítača Mac Pro uzreli svetlo sveta aj nové tablety iPad mini s Retina displejom a iPad Air. Práve druhý spomínaný tablet začína písať novú éru tabletov iPad, ktoré budú ešte tenšie a výkonnejšie. Hardvérové novinky však zatienili omnoho zásadnejší softvér, ktorým Apple pravdepodobne rozpúta tichú vojnu.

Po prvýkrát zadarmo a takmer pre všetkých
Apple bude operačný systém Mac OS X Maverics vôbec po prvýkrát poskytovať zadarmo. Všetkým majiteľom stolových počítačov a notebookov Mac a Macbook. Dôležité je len, aby hardvér spĺňal aspoň základné požiadavky kladené systémom, no v praxi to znamená, že novú verziu operačného systému bude možné inštalovať aj na niekoľko rokov starý počítač alebo notebook. Potrebné je, aby bol na počítači vopred nainštalovaná aspoň verzia Snow Leopard, Lion alebo Mountain Lion.

Len v nedávnej minulosti bol každý jeden upgrade na najnovšiu verziu systému Mac OS platnený. Uvoľnenie bezplatných aktualizácií môže spustiť ďalšiu lavínu, ktorej sa nevyhne ani Microsoft. Microsoft pritom už v minulosti avizoval čiastočný prechod od softvéru k hardvér, ktorý má z pohľadu jej ďalšieho rastu väčší význam než softvér.

Apple podvedome ovplyvní nákupné návyky svojich používateľov
Ak zatiaľ užívatelia starších systémov Mac OS X nad prechodom k novšej verzii váhali, dnes už nemusia. Apple im umožní používať najnovšie vychytávky aj na staršom hardvéri, no podvedome ich zrejme presvedčí, aby do kúpy hardvéru predsa len zainvestovali. Bezplatný operačný systém od Applu, ktorý poznali len užívatelia smartfónov iPhone a tabletov iPad, tak vo výsledku podporí aj predaj hardvéru, na ktorom si Apple tak zakladá. Príjmy z predaja vlastného softvéru v spoločnosti netvorili gro v príjmovej položke a preto uvoľnenie bezplatných aktualizácií je len ďalším logickým krokom, ktorým sa chce firma dostať paradoxne hlbšie do vrecka používateľov a vytvoriť tak nemenný používateľský ná­vyk.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Apple #iPad #Mac OS X