Mobilná navigácia dokázala nahradiť papierové mapy a bedekre

Mobilné navigácie dokázali medzičasom nahradiť neaktuálne automapy či turistických sprievodcov. Poradia ako sa dostať zo šlamastiky na cestách, nájdu neďalekú reštauráciu a usmernia pri hľadaní zaujímavých miest a pamiatok. Vďaka množstvu inovácií v segmente mapových a geolokalizačných služieb už nie je mobilná navigácia "len" navigáciou.

26.10.2013 10:00
lokalizovanie telefónu, mapy, navigácia, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Navigácia sa stala súčasťou mobilných zariadení a dnes je neodmysliteľnou súčasťou snáď každého, kto používa svoj smartfón alebo tablet na potulkách svetom. Interaktívne mapové podklady sú oproti bežným skladacím mapám vždy aktuálne, užívateľovi našepkajú cestu, či poradia zaujímavé miesta, ktoré stojí za to vidieť či navštíviť. Výsledky štúdie The Boston Consulting Group a Oxery ukazujú, že globálne mapové odvetvie prispieva k rastu globálnej ekonomiky. Mapové a geolokalizačné služby majú celosvetovo trhovú hodnotu 270 miliárd dolárov (206 miliárd eur) a vygenerujú ročne mzdy v hodnote 90 miliárd dolárov (68,6 miliardy eur). Tieto služby ušetria celosvetovo ročne viac ako miliardu precestovaných hodín a 3,5 miliardy litrov paliva. Výhod, ktoré mapové technológie so sebou prinášajú je skutočne mnoho.

Mobilná navigácia sa stala neodmysliteľným pomocníkom na cestách
Hektická doba prináša nové výzvy a človek, či už turista alebo pracovne vyťažený manažér, sa obvykle potrebuje rýchlo zorientovať v cudzom prostredí, naplánovať si trasu, vybrať vhodné priestory či vyhľadať pamiatky. Mapových podkladov je dnes naozaj neúrekom. Okrem špecializovaných navigačných softvérov za desiatky eur ponúka bezplatnú, no odľahčenú alternatívu aj Apple či Google. Aplikácie s mapovými podkladmi vedia, kde sa nachádzame, ukážu cestu na miesto stretnutia, zvolia najkratšiu či najrýchlejšiu trasu, pomôžu vyhnúť sa zápcham prípadne hlasovo odnavigujú až k cieľu.

Orientovať sa dá aj bez internetového pripojenia, no nie vždy
Telefón je často prvou a poslednou záchranou v neznámom prostredí. Mapy od Googlu a Applu vyžadujú internet, aj keď ich výrobcovia sa snažia systém zdokonaliť tak, aby aplikácie dokázali dáta získať prednostne pre konkrétnu lokalitu v režime offline. „Navigácie ako je tá od Googlu, dokážu načítať vybrané mapy v offline móde, zobrazujú tiež nadmorskú výšku v akomkoľvek bode na mape, turistické chodníky a najmä vie vypočítať trasu vrátane prevýšení pre beh aj bicykel,“ dopĺňa zakladateľ Martinusu, Michal Meško. Ľudia si však často radšej zvolia platenú alternatívu, práve v dôsledku rozsiahlejších mapových podkladov a doplnkových funkcií.„Mobil mi najviac pomohol v Silicon Valley v Kalifornii, kde som prežil len vďaka navigácii Sygic, ktorá ako jedna z mála navigačných aplikácií nepotrebuje mobilne dáta,“ tvrdí šéf slovenského Googlu Rastislav Kulich. Michal Meško napríklad na svojom iPhone používa v zahraničí Navigon od Garminu a Maps 3D, ktoré zahŕňujú aj topografické a turistické mapy.

Waze umožnil ľuďom spolupracovať pri tvorbe vlastných máp
Izraelský start-up Waze, ktorý vytvoril rovnomennú bezplatnú navigáciu pre smartfóny sa od začiatku teší veľkej obľube vďaka netradičnej flexibilite, akú užívateľom ponúka. Práve užívatelia aplikácie sú tými, ktorí tvoria mapové podklady a zdieľajú ich s ostatnými. Waze je populárny po celom svete. V súčasnosti ju používa viac ako 11 miliónov užívateľov. „V poslednom čase mi navigácia Waze pomohla vyhnúť sa zápcham na ceste a prísť na miesto určenia včas, zvyčajná trasa by bola zdržaním. Je tiež skvelé, že ju využíva početné zastúpenie slovenských používateľov, a tým pádom je zabezpečené aj kritické množstvo informácií. Takisto do nej rád prispievam,“ dopĺňa zakladateľ viacerých slovenských start-upov ako je Pelikantravel či Euraktiv, Ivan Štefunko.

Navigáciu na dovolenke môže nahradiť aj mobilný turistický sprievodca
Aplikácií, ktoré cestovateľom pomôžu na cestách je veľké množstvo. Často si stačí vybrať podľa zamerania, či stiahnuť aplikáciu ktorá turistu povodí po pamiatkach v konkrétnom meste alebo krajine. Populárny cestovateľský server TripAdvisor okrem štandardnej mobilnej aplikácie, ktorá je okresanou verziou tej webovej, ponúka užívateľom aj aplikáciu TripAdvisor City Guides, ktorá ich povodí po pamätihodnostiach vo vybraných metropolách. Aplikácia im ukáže nie len smer ale ponúkne aj alternatívu podľa množstva času, ktoré užívateľ strávi v danom meste, prípadne podľa toho, o aký typ pamiatok a atrakcií sa zaujíma.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #navigácia #sygic #google maps #boston consulting group