NSA odpočúvala hovory európskych štátnikov, vrátane Angely Merkelovej

Americká bezpečnostná agentúra NSA údajne odpočúvala hovory nemeckej kancelárky Angely Merkelovej už od roku 2002. Dlhodobo monitorovala aj ďalších európskych štátnikov.

27.10.2013 17:21
NSA, National Security Agency Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa informácií publikovaných Edwardom Snowdenom mala americká bezpečnostná agentúra NSA monitorovať hovory niekoľkých desiatok vrcholových európskych politikov. Medzi odpočúvanými osobami mala od roku 2002 figurovať aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. V databáze mala byť evidovaná pod skratkou „GE Chancellor Merkel.“ Americký prezident Barack Obama na podozrenia reagoval vyhlásením, podľa ktorého keby o odpočúvaní kancelárky vedel, osobne by ho zastavil. Denník Der Spiegel však uvádza, že prezident Obama o odpočúvaní kancelárky minimálne od roku 2010 vedel, nie je však známe, či bola konverzácia priamo zaznamenávaná, prípadne ako bolo so záznamami nakladané.

Odpočúvanie môže poškodiť vzťahy s Európou
Nemecká kancelárka sa voči možnému odpočúvaniu ohradila a uviedla, že ide o bezprecedentný krok smerom k hlavnému spojencovi Spojených štátov v Európe. Merkelová zároveň uviedla, že podobné praktiky by v budúcnosti mohli vážne a nenávratne poškodiť diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi, preto od prezidenta Obamu vyžaduje písomný prísľub, že odpočúvaniu zabráni.

Podľa informácií zverejnených začiatkom roka mali americké špionážne aktivity priamy dosah na obyvateľov Európskej únie, keď len v priebehu jedného mesiaca v Nemecku zachytili a spracovali v priemere viac ako pol miliardy telefonických hovorov, e-mailov a SMS správ. Angela Merkelová však ešte v Auguste, niekoľko týždňov pred parlamentnými voľbami, uviedla, že Spojené štáty sa zaručili, že žiadnym spôsobom neporušovali nemecké právo.

Protesty volajú po reforme pri ochrane súkromia
V Spojených štátoch sa v posledných dňoch uskutočnilo hneď niekoľko protestov, ktorých cieľom bolo upozorniť a pozastaviť masové špehovanie organizované bezpečnostnými agentúrami. Podujatí organizovaných skupinou „Stop Watching Us“ (pozn. „Prestaňte náš sledovať“) sa zúčastnilo podľa odhadov niekoľko tisíc Američanov, ktorí volajú po reforme v ochrane súkromia a zbere osobných dát. Spravodajský server Reuters citoval Edwarda Snowdena, ktorý v nedávnej minulosti uviedol, že NSA môže sledovať nie len ľudí v zahraničí ale aj obyvateľov Spojených štátov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #odpočúvanie #NSA #Barack Obama #Angela Merkelová