Najtemnejšie nórske mesto Rjukan dostalo náhradné Slnko

Počas šiestich mesiacov v roku sa nórske mestečko Rjuka zahalí do tmy. Situáciu, nad ktorou si miestni inžinieri lámali hlavu vyše sto rokov, vyriešila až trojica zrkadiel umiestnených na protiľahlej hore.

03.11.2013 19:38
rjukan, zrkadlá Foto:
Nórskemu mestečku Rjukan pomohla vystúpiť z tieňa až trojica gigantických zrkadiel umiestnených na protiľahlej hore.
debata

Obyvateľov nórskeho mestečka Rjukan už nebude trápiť depresia z ponurých temných dní, sprevádzaná minimom slnečného žiarenia. Práve nedostatok slnečných lúčov je problémom, s ktorým 3300 obyvateľov mesta bojoje od októbra do marca. Mesto Rjukan leží hlboko v údolí ukryté pod horou Gaustatoppen, ktorá počas šiestich mesiacov v roku zabraňuje prieniku slnečných lúčov.

Veľké zrkadlá rozjasnia mesto zahalené do tmy
S nápadom umiestniť na pahorky hory Gaustatoppen sériu zrkadiel, ktoré by odrážali slnečné žiarenie a nasmerovali ho do centra mesta, po prvýkrát prišiel nórsky inžinier Sam Eyde presne pred sto rokmi. Pôvodnému, v skutku inovatívnemu, nápadu však chýbala realizačná časť a výskumníci si preto dlhé roky lámali hlavu nad tým, ako zrkadlá na horu umiestniť a nasmerovať tak, aby slúžili svojmu účelu. Podarilo sa to až vďaka vyspelej technike a trom gigantickým zrkadlám s celkovou plochou 51 metrov štvorcových. Do výšky 450 metrov museli byť zrkadlá dopravené pomocou helikoptéry. Zrkadlá sú ovládané počítačmi, ktoré sledujú polohu slnka a zrkadlá náležité otáčajú tak, aby odraz slnečných lúčov sústredený do jedného bodu s rozlohou približne 600 metrov štvorcových.

Na realizáciu projektu sa čakalo sto rokov
Počas slávnostného spustenia gigantického zrkadlového systému sa na námestí zhromaždila zhruba tisícka miestnych obyvateľov, ktorí využili možnosť nazhromaždiť si potrebný vitamín D. Primátor oblasti, do ktorej správy spadá aj mestečko Rjukan, Steinar Bergsland, očakáva, že netradičný projekt, ktorého realizácia stála viac ako 600 tisíc eur, bude slúžiť nie len domácim, ale priláka aj turistov. Turisti si oblasť okolo mesta Rjukan spájali skôr s historickou udalosťou z čias druhej svetovej vojny, keď jeden z miestnych obyvateľov zabránil Hitlerovmu pokusu o skonštruovanie atómovej bomby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zrkadlá #Rjukan #Sam Eyde #Gaustatoppen