Western Digital naplnil pevné disky héliom a zvýšil ich kapacitu

Western Digital sa ako prvý výrobca rozhodol naplniť pevné disky héliom. Riedky plyn nahradil vzduch a umožnil zvýšiť celkovú kapacitu diskov zo štyroch na šesť terabajtov.

05.11.2013 17:00
pevný disk, hard drive, počítač, dáta, súbory,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Spoločnosť Western Digital predstavila nový typ pevných diskov Ultrastar He6 s doposiaľ najväčšou kapacitou na trhu, 6 terabajtov. Pri ich výrobe použila plyn hélium, vďaka ktorému majú otáčajúce sa platne nižší aerodynamický odpor. Hélium má výrazne nižšiu hustotu ako vzduch, čo umožňuje nové možnosti umiestnenia rotujúcich platní. Platne tak možu byť bližšie pri sebe, bez toho, aby hrozilo ich vzájomné poškodenie pri vysokých otáčkach. Na rozdiel od bežných vysokokapacitných diskov je možné použiť až sedem platní, namiesto doposiaľ používaných piatich. Výrobca svojim zákazníkom ponúka ku každému disku nadštandardnú až 5-ročnú záruku.

Vzduch nahradilo riedke hélium
Za normálnych okolností sú disky plnené vzduchom, z ktorého boli odfiltrované mikroskopické nečistoty a prach. Tie by totiž mohli disk, respektíve rotujúce platne, poškriabať. Podľa spoločnosti Western Digital, ktorá s novým riešením prišla na trh, je práve hélium ideálnym plynom, ktorým by mali byť disky plnené. V hermeticky uzatvorenom obale riedky plyn znižuje aerodynamický odpor, ktorý má v konečnom dôsledku vplyv aj na spotrebu energie. V porovnaní s bežnými diskami je spotreba héliom plnených diskov o pätinu nižšia a výrazne nižšia je aj prevádzková teplota, ktorá sa odráža v nákladoch spojených s chladením diskov v serveroch.

Disky zatiaľ pre bežných spotrebiteľov dostupné nie sú
Na koncepte pevných diskov plnených héliom firma pracovala niekoľko rokov. V súčasnosti ich ponúka predovšetkým veľkým klientom prevádzkujúcim dátové centrá. Pre bežných spotrebiteľov disky zatiaľ určené nie sú a firma nekonkretizovala či ich v blízkej dobe uvoľní aj pre distribútorov do maloobchodného predaja. Hlavným dôvodom, prečo tak výrobca neurobil môže byť životnosť diskov, ktorá je kvôli úniku hélia limitovaná. Hélium totiž po istom čase z diskov vyprchá, no firma predpokladá, že sa tak nestane skôr, než prevádzkovateľ disky v serveroch v rámci plánovanej údržby vymení. U bežných spotrebiteľov by mohol byť interval výmeny výrazne dlhší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Western Digital #pevný disk #hélium