Tip: Budúcnosť bezkontaktných platieb majú v hrsti smartfóny

Bezkontaktné platby mobilným telefónom si na Slovensku osvojila len jedna banka a dvaja operátori. Napriek tomu sú jasnou perspektívou do budúcna. Počet ich užívateľov je však zatiaľ priamo úmerný (ne)ochote bánk technológiu akceptovať a vytvoriť vhodné podmienky pre jej nasadenie.

23.11.2013 20:00
bezkontaktná mobilná platba, NFC Foto:
Ilustračné foto
debata

Platiť za cestovný lístok, večeru v reštaurácii, či nákup v hypermarkete možno jednoducho pomocou telefónu s technológiou NFC. Takzvaná bezkontaktná platba využíva technológiu, ktorú si medzičasom adoptovala väčšina popredných výrobcov smartfónov a tabletov. Má totiž všestranné použitie. Nemusia to byť len nákupy, ale výmenu informácii možno sprostredkovať medzi rôznymi zariadeniami ako sú televízory, slúchadlá, fotoaparáty, počítače či dokonca automobily. Prieskum agentúry ABI predpokladá, že počet mobilných zariadení, ktoré budú NFC podporovať dosiahne 260 miliónov už v roku 2014.

Čo je NFC?
NFC je bezkontaktná technológia, ktorú viaceré spoločnosti považujú za systém budúcnosti pre uskutočňovanie platobných transakcií či bezdrôtovú komunikáciu medzi zariadeniami. Pomocou NFC je možné využívať zariadenia na platbu za lístky do kina, platiť za lístky v hromadnej doprave, zbierať body na vernostných kartách či používať kupóny v obchodoch. Perspektív využitia je neúrekom. Používanie NFC je jednoduché, keďže mobilné telefóny musia byť umiestnené len v blízkej vzdialenosti od čítacích zariadení (terminálov), prípadne od iných zariadení, s ktorými chcú nadviazať komunikáciu.

Ako nákup s technológiou NFC v mobile prebieha?
Technológia NFC má za cieľ skrátiť a zjednodušiť platby u obchodníkov. Zatiaľ čo pri bežných platbách platobnou kartou je potrebné kartu zasunúť do terminálu, zadať PIN kód a čakať na schválenie transakcie, NFC dokáže niektoré kroky preskočiť a celý proces tak zrýchliť. Pri samotnom nákupe používateľ priloží telefón k terminálu v mieste predaja po tom, čo obchodník zadal konečnú sumu. Displej telefónu zobrazí, že komunikácia prebehla v poriadku a displej terminálu v mieste predaja potvrdí príjem transakcie. V prípade, že suma, ktorú je potrebné uhradiť, je vyššia než je bankou nastavený limit, je možné v aplikácii zadať pridelený PIN kód a platiť aj sumu presahujúcu daný limit.

Samozrejmosťou pri bezkontaktných platbách je kompatibilný terminál, ktorý takéto platby podporuje. Za normálnych okolností si užívateľ môže zvoliť automatický alebo manuálny režim platieb. V prvom prípade pri platbe do prednastavenej výšky prebehne platba po priložení smartfónu k platobnému terminálu automaticky, pri platbe nad túto sumu sa na obrazovke telefónu zobrazí výzva na zadanie PIN kódu, po ktorom zákazník opäť priloží telefón k terminálu. Pri manuálnom režime je zväčša potrebné mať na pozadí spustenú aplikáciu dodávanú bankou, v rámci ktorej užívateľ pred každou platbou zadáva PIN kód.

Ilustračné foto Foto: Tatra banka
bezkontaktná mobilná platba, NFC Ilustračné foto

Aká je bezpečnosť pri bezkontaktných platbách?
Otázka bezpečnosti pri platbe bezkontaktnými kartami a prostredníctvom mobilných telefónov zohráva dôležitú úlohu pri voľbe zákazníkov, či takéto platby realizovať alebo nie. Banky vo všeobecnosti svojich zákazníkov upokojujú tvrdeniami, že bezpečnosť bezkontaktných mobilných platieb je na rovnakej úrovni ako bezpečnosť platobných kariet. V praxi to znamená, že stratený mobilný telefón sa rovná stratenej peňaženke. Pri mobilných platbách sa banky snažia vylúčiť riziká vyplývajúce z odcudzenia telefónu limitovaním objemu platby realizovanej bez zadávania PIN kódu. U Tatra banky je kumulatívny limit nastavený na 60 eur, po jeho vyčerpaní je potrebné limit obnoviť zadaním PIN kódu. Keďže telefón je potrebné pri platbe priblížiť k terminálu na vzdialenosť niekoľkých centimetrov, možnosť náhodnej platby je takpovediac vylúčená.

Ako je možné bezkontaktné mobilné platby zriadiť a využívať?
Pri bezkotaktných platbách mobilným telefónom je potrebná kompatibilná SIM karta, ktorú na Slovensku vydáva Orange alebo O2. Zároveň je potrebné vlastniť účet v banke, ktorá bezkontaktné mobilné platby podporuje. Zatiaľ jedinou takouto bankou na Slovensku je Tatra banka v spolupráci so spoločnosťou Visa Slovensko. Po získaní NFC SIM karty u operátora a jej aktivovaní je ju potrebné vložiť do smartfónu, podporujúcom NFC, stiahnuť si mobilnú príslušnú aplikáciu a aktivovať službu Bezkontaktné mobilné platby v Tatra banke. Operátor O2 má svoju vlastnú bezplatnú aplikáciu O2 karty v mobile a Orange aplikáciu Mobile Pay.

Napriek tomu, že slovenské banky sa snažia držať krok s modernými technológiami, podpora bezkontaktných mobilných platieb u väčšiny z nich chýba. V dlhodobom horizonte s mobilným NFC počítajú snáď všetky slovenské banky, no s výnimkou Tatra banky žiadna z nich neuviedla, kedy predstaví vlastné riešenie.

V ktorých smartfónoch je možné NFC na platbu o obchodníka využiť?
Apple sa technológii NFC zatiaľ úspešne vyhýba. Pri predstavení iPhonu 5S sa očakávalo, že čip NFC už bude jeho neodmysliteľnou súčasťou, no nestalo sa tak. Ostatní výrobcovia telefónov s Androidom technológiu do svojich prémiových zariadení bežne integrujú. Zoznam podporovaných telefónov je obmedzený certifikáciou vydávanou spoločnosťou Visa. Vrásky na čele majiteľov iPhonov spôsobuje aj fakt, že v prípade, že chcú so svojim telefónom bezkontaktné platby realizovať, musia vlastniť špeciálne zariadenie zvané iCarte NFC, ktoré má vstavaný NFC čip umožňujúci komunikovať s terminálom. Paradoxne je to práve iPhone, ktorý ako prvý smartfón umožňoval bezkontaktné mobilné platby u Tatra banky. Podpora Androidov sa pridala neskôr. Prehľad telefónov, s ktorými je v súčasnosti možné platby realizovať prinášame v tabuľke.

Smarfón Operátor Operačný systém
Samsung Galaxy S IV Orange, O2 Android 4.3
Samsung Galaxy S III Orange, O2 Android 4.1.2
Samsung Galaxy SIII Mini Orange, O2 Android 4.1.2
Samsung Galaxy Mini 2 Orange, O2 Android 2.3.6
Samsung Galaxy Note II Orange, O2 Android 4.1.2
Samsung Galaxy Note III Orange Android 4.3
Samsung Galaxy Ace 2 O2 Android 4.1.2
Sony Xperia P Orange, O2 Android 4.0.4
Sony Xperia S Orange, O2 Android 4.0.5
Sony Xperia Z Orange, O2 Android 4.2.2
Sony Xperia Z Ultra O2 Android 4.2
Sony Xperia Z1 Orange, O2 Android 4.2
Sony Xperia L Orange, O2 Android 4.1
Sony Xperia SP Orange Android 4.1
LG Optimus LG 9 II O2 Android 4.1
LG G2 Orange, O2 Android 4.1

Ktorí predajcovia akceptujú bezkontaktnú mobilnú platbu?
Na Slovensku je možné platiť bezkontaktne (bezkontaktnou kartou Visa a mobilným telefónom s NFC) u niekoľkých tisíc predajcov, ktorí disponujú špeciálnym terminálom. Tatra banka hovorí o viac ako 9 tisíc bezkontaktných platobných termináloch po celom Slovensku, na ktorých zákazníci realizujú platby v priemernej výške 16 eur.

Technológiu sme mali možnosť vyskúšať na mobilnom zariadení poskytnutom spoločnosťou Orange Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra banka #Orange #bezkontaktná mobilná platba #NFC