Vedci zistili, že mobil vyvoláva úzkosť

Príliš veľa času stráveného používaním mobilného telefónu nemusí znamenať, že ste viac spojení s okolitým svetom a šťastnejší. Nový výskum vedcov z Kentskej štátnej univerzity v Ohiu zistil, že čím viac času študenti trávili s mobilným telefónom, tým viac trpeli úzkosťou a zhoršovali sa ich študijné výkony. Informoval o tom časopis Time.

10.12.2013 13:00
píšuci muž, muž s mobilom, mobil Foto:
Ilustračné foto
debata

Výskumníci do projektu zapojili 500 študentov univerzity, ktorí im počas roka hlásili, koľko času denne strávili používaním mobilného telefónu, spolu s pocitmi, hladinou úzkosti či spokojnosti. Na konci roka rovnako študenti vedcom dovolili pozrieť sa na záznamy ich školských výsledkov a známok. Nielenže väčšie používanie mobilu súviselo s nižšou spokojnosťou a šťastím, ale bolo spojené aj s horšími známkami. Podľa vedcov zrejme preto, že títo študenti boli nervóznejší a nedokázali sa plne sústrediť na učenie.

Zatiaľ čo predchádzajúce výskumy zistili, že mobilné telefóny môžu zlepšiť spoločenské vzťahy a znížiť pocit izolácie, nová štúdia zverejnená v časopise Computers in Human Behavior naznačuje, že neustály prístup k informáciám môže byť dvojsečnou zbraňou.

Vedci uviedli, že študenti sa môžu cítiť pod tlakom, aby boli v stálom kontakte so svojimi priateľmi. Niektorí môžu mať problém odpojiť sa, čo len posilňuje stres spojený s ich telefónmi. Občasná samota je dôležitá pre pocit pohody, ale študenti, ktorí sú stále pripútaní k svojim telefónom, tieto „osamelé chvíľky“ nemajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #úzkosť