Do piatich rokov ľudia na mobiloch presurfujú desaťkrát viac dát

Zatiaľ čo dnes priemerný používateľ v mobilnej sieti prenesie 600 megabajtov dát mesačne, v roku 2019 to bude až 2,2 gigabajtu. Nárast dátovej prevádzky budú mať na svedomí najmä smartfóny a tablety, do ktorých bude doručovaný multimediálne bohatší obsah, ako aj väčšie pokrytie mobilných sietí.

16.12.2013 19:22
mobilný operátor, internet, telefón, smartfón,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa štúdie spoločnosti Ericsson sa má dátová prevádzka v mobilných sieťach v priebehu nasledujúcich piatich až šiestich rokov zdesaťnásobiť. Z priemerného jedného exabajtu prenesených dát mesačne v roku 2013 sa má objem zvýšiť až na 10 exabajtov za mesiac do roku 2019. Pre ilustráciu, objem vytlačených informácií v Kongresovej knižnici vo Washingtone by podľa odhadov mal mať veľkosť približne 10 terabajtov. Do 10 exabajtov by sa tak vošlo približne milión takýchto knižníc.

Objem dát prenesených smartfónmi a tabletmi sa viac ako zdvojnásobí
V súčasnosti je možné konštatovať, že mobilné siete sa rozvíjajú omnoho rýchlejšie než pevné metalické a optické siete. Rozvoj sa týka nie len prechodu na siete novšej generácie ale aj vo zvyšovaní pokrytia a penetrácie mobilným internetom. Tento trend má pokračovať aj v nasledujúcich rokoch, keď podľa predpovede Ericssonu sa podiel mobilných sietí na celkovom objeme prenesených dát viac ako zdvojnásobí, z pôvodných piatich na 12 percent. Pevné siete budú aj naďalej tvoriť gro svetovej dátovej prevádzky, no ich vplyv sa bude postupne oslabovať.

Zariadenia si budú sami sťahovať viac multimediálnych dát
Dôvodom prečo má objem mobilných dát exponenciálne rásť aj v najbližšom období je sledovanie videí a prenášanie bohatšieho multimediálneho obsahu na smartfóny a tablety. V súvislosti s čoraz vyšším rozlíšením displeja u mobilných zariadení zariadenia automaticky sťahujú multimédiá vo vyššej kvalite, čo sa má prejaviť na vyššom objeme prenesených dát mesačne. V roku 2013 priemerný užívateľ preniesol mesačne približne 600 MB dát, v roku 2019 to má byť až 2,2 gigabajtu dát. Čo sa týka návštevnosti webových stránok z mobilných zariadení, Slovensko je v rámci Vyšehradského regiónu lídrom.

S nárastom objemu dátovej prevádzky rastú aj nároky na mobilné siete, ktoré si od operátorov vyžadujú vyššie investície a prechod na siete novších generácií. Tento trend je možné odpozorovať od západných ale najmä severských krajín, ktoré si osvojili siete štvrtej generácie už pred niekoľkými rokmi. V strednej a východnej Európe operátori do 4G/LTE sietí investujú omnoho pomalšie. Na Slovensku sieť LTE spustil ako prvý operátor Telefónica O2, no len v testovacej verzii a v obmedzenom teritóriu. V novembri 2013 ho nasledoval Slovak Telekom, ktorý už naostro pokryl s LTE niekoľko slovenských miest, no s výnimkou Bratislavy a metropoly východu.

Operátori sa museli vysporiadať s obmedzeniami technológie LTE
Slovak Telekom v súčasnosti využíva rádiovú LTE sieť spoločnosti Ericsson postavenú na multištandardovej platforme v pásme 1800 MHz. Ponúka maximálnu teoretickú rýchlosť 73Mbps pre sťahovanie a 23Mbps pre odosielanie dát. Problémom s ktorým sa musel Telekom vysporiadať bola kombinácia hlasových služieb a prenosu dát, na ktoré je LTE primárne stavaná. Operátor nevýhody siete štvrtej generácie priamo nekomunikoval. Technológiu LTE je v súčasnosti možné použiť len pri dátach, no v prípade prichádzajúceho hovoru je prenos dát realizovaný nie v LTE ale v 3G alebo 2G sieti. Celý tento proces je automatický a má predísť výpadku v prenose dát počas hovoru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #LTE #mobilný internet #4G