Google urobil ďalší krok smerom k inteligentnej domácnosti

Internet vecí je novou etapou vo vývoji inteligentných zariadení, u ktorých účel svätí prostriedky. Zariadenia, ktoré budú oveľa lepšie slúžiť ľuďom stoja na začiatku novodobej éry internetu. Až 99 percent všetkých vecí, ktoré možno pripojiť, stále na pripojenie k internetu len čaká.

14.01.2014 20:00
nest labs, inteligentný termostat Foto:
Inteligentný termostat od spoločnosti Nest Labs.
debata (1)

V posledných dvoch rokoch analytici upozorňujú na nový fenomén – internet všetkého, ktorý predstavuje veľkú príležitosť pre firmy. Spoločnosť Google v týchto dňoch spravila veľký krok, ktorý môže mnohým pripadať ako nezmyselný. Kupuje malú kalifornskú firmu Nest Labs, ktorá vyrába inteligentný termostat a detektor dymu pre domácnosti. Pre Google však rozhodne nejde o bezvýznamnú akvizíciu. Cení si ju na 3,2 miliardy dolárov. Viac Google zaplatil už len v akvizícii výrobcu mobilných telefónov Motorola v roku 2012.

Inteligentný termostat nastaví teplotu podľa počasia či zvyklostí obyvateľov domu
Spoločnosť Nest Labs vyrába inteligentný termostat, ktorý okrem vlastných senzorov využíva aj internet pre optimálne nastavenie teploty v domácnosti. Ako podklad mu slúžia informácie o počasí, aktuálnej vlhkosti, no sleduje napríklad aj návyky obyvateľov domu. Podobne ako druhý produkt, detektor dymu, rozumie aj gestám a je ho možné ovládať na diaľku prostredníctvom aplikácie v smartfóne. Detektor dymu navyše komunikuje s ďalšími zariadeniami v domácnosti a informuje ich o prípadnej pohotovosti.

Detektor dymu od spoločnosti Nest Labs. Foto: Nest Labs
Nest Labs, detektor dymu Detektor dymu od spoločnosti Nest Labs.

Pôvodná myšlienka a nová výzva pre Gogle
Zakladateľom spoločnosti Nest Labs sú bývalí zamestnanci spoločnosti Apple na čele s Tonym Fadellom, ktorý firmu opustil v roku 2008. V čase jeho pôsobenia v Apple viedol hudobnú divíziu a je označovaný za otca prehrávača iPod a spolutvorcu prvého iPhonu. Podľa serveru BBC sa Google o produkty firmy Nest Labs aktívne zaujímal od roku 2011, kedy s nimi prišiel po prvýkrát do kontaktu. Po schválení miliardovej akvizície bude Nest Labs naďalej vyrábať a predávať produkty pod zavedenou značkou a Google pravdepodobne v dohľadnej dobe len využije know-how a patenty, ktoré spoločnosť vlastní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Nest Labs