Koniec podpory Windows XP ohrozí bankomaty na celom svete

Drvivá väčšina bankomatov na celom svete používa 12 rokov starý Windows XP. Jeho oficiálna podpora konči už 8. apríla tohto roku. Banky s najväčšou pravdepodobnosťou úplný prechod na Windows 7 nestihnú, státisíce bankomatov preto budú vystavené riziku.

19.01.2014 07:00
bankomat, karta, kreditka, kreditná karta Foto:
Mnohé banky stále používajú bankomaty staré aj viac ako 10 rokov.
debata (12)

Prvé bankomaty uzreli svetlo sveta pred viac ako 40 rokmi. Vo svojich prvopočiatkoch boli stelesnením pokročilých technológií. Podľa odhadov je dnes len na území Spojených štátov viac ako 400 tisíc bankomatov, v Európe dokonca až 600 tisíc. O probléme, s ktorým sa budú musieť banky v najbližších mesiacoch vysporiadať sa doposiaľ veľmi neinformovalo.

Väčšina bankomatov sa spolieha na zastaralý Windows XP
Drvivá väčšina bankomatov v súčasnosti beží na 12 rokov starom operačnom systéme Windows XP, respektíve jeho upravenej verzii Embedded. Microsoft však už minulý rok vypovedal podporu systému Windows XP, ktorá sa oficiálne skončí 8. apríla tohto roku. Podpora verzie Embedded, ktorá je údajne menej náchylná na malvér, skončí o dva roky neskôr. Pre banky to bude znamenať jediné – zmeniť operačný systém, alebo aspoň jeho verziu. Podľa týždenníka Bloomberg, ktorý na problém upozornil, bude väčšina bánk migrovať na novší systém Windows 7. Jednou z alternatív je aj prechod na jednu z mnohých verzií Linuxu, ktoré sú z dlhodobého hľadiska nie len spoľahlivejšie ale aj bezpečnejšie.

U väčšiny bankomatov bude potrebný manuálny zásah technikov a nainštalovanie novšej verzie systému Windows. Je ale pravdepodobné, že mnohé z nich bude potrebné kompletne vymeniť, nakoľko ich zastaralý hardvér nebude spĺňať požiadavky pre chod novšieho systému. Podľa odborníkov mnohé banky používajú okrem starších aj novšie a technicky vyspelejšie verzie bankomatov, u ktorých je možné systém nainštalovať na diaľku. Týždenník Bloomberg ale upozornil aj na fakt, že v prevádzke je stále niekoľko desiatok tisíc bankomatov, ktoré majú aj viac ako 10 rokov a z toho dôvodu ich hardvér pravdepodobne nebude stačiť nárokom kladeným novším systémom.

Banky všetky svoje bankomaty vymeniť a preinštalovať nestihnú
Napriek jasne stanoveným termínom ukončenia podpory zo strany Microsoftu ale banky v nasledujúcich troch mesiacoch nebudú schopné všetky bankomaty vymeniť či repasovať. Odborníci očakávajú, že v čase ukončenia podpory Windows XP bude Windows 7 používať len zlomok všetkých bankomatov v Spojených štátoch. „Bankomaty sa vyvíjajú oveľa pomalšie než bežné počítače. Bankomaty sú umiestnené pomaly na každom rohu a inštalovanie všetkých softvérových záplat je preto možné len raz za štvrťrok,“ tvrdí odborníčka na oblasť bankomatov, Aravinda Korala.

Bankomaty, v ktorých banky nestihnú aktualizovať softvér, budú fungovať zrejme aj naďalej, budú ale omnoho a zraniteľnejšie náchylnejšie na prípadné útoky v súvislosti s bezpečnostnými chybami odhalenými po ukončení podpory systému Windows XP.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #bankomat #Windows XP