Kórea plánuje vybudovať mobilnú sieť piatej generácie

Do roku 2020 by mohli obyvatelia Južnej Kórei používať vo svojich mobiloch internet piatej generácie. FullHD film bude možné stiahnuť v priebehu niekoľkých sekúnd. Kórea patrí medzi najprogresívnejšie krajiny pri zavádzaní nových technológií a spolu s Japonskom patrí medzi lídrov v oblastí Ázie a Pacifiku.

31.01.2014 07:00
mobilný operátor, internet, telefón, smartfón,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Južná Kórea patrí bezpochyby medzi technologických lídrov a svetové veľmoci vo využívaní nových technológií. Rozloha krajiny a veľmi dobrá infraštruktúra napomáhajú najmä telekomunikačnému sektoru, ktorý patrí vôbec medzi najrozvinutejšie na svete. Južná Kórea v súčasnosti testuje dátovú technológiu 4G/LTE-Advanced s teoretickou rýchlosťou prenosu do 300 Mb/s. Kórejský mobilný operátor SK Telecom plánuje na veľtrhu MWC v Barcelone predstaviť aj koncept LTE-Advanced s dátovým prenosom až do rýchlosti 450 Mb/s.

Južná Kórea investuje do vývoja 5G sietí
Mobilní operátori zatiaľ stále nedosiahli na dno technologických limitov sietí štvrtej generácie a Južná Kórea údajne plánuje preinvestovať ďalších 1,5 miliardy dolárov do vývoja sietí piatej generácie. Takzvané 5G je ešte nemá finálnu podobu a podľa analytikov zatiaľ možno hovoriť len o marketingu v rovnakej podobe, ako v čase uvedenia LTE. Napriek tomu juhokórejská vláda, ktorej vyjadrenia citujú viaceré zahraničné médiá, tvrdí, že vďaka technológiám 5G bude do roku 2020 možné sťahovať súbory tisíckrát rýchlejšie, než dnes.

Samozrejme zatiaľ je možné len polemizovať o tom, či budú podobné možnosti v praxi aj reálne využiteľné. Extrémna rýchlosť je totiž jedna vec a dáta, ktoré ňou bude možné sťahovať druhá. Je len ťažko predstaviteľné, aby prevádzkovatelia mediálneho obsahu, ktorý tvorí gro internetovej prevádzky vo svete, sprístupnili užívateľom svoje dáta pre sťahovanie v neobmedzených rýchlostiach.

Európska únia nechce zostať na chvoste. Pracuje na vlastnom 5G
Na mobilné siete budúcej generácie už pomýšľa aj Európska únia. V marci minulého roka oznámila, že vyčlení 50 miliónov eur na výskum a vývoj mobilných sietí piatej generácie. „Do roku 2020 bude objem mobilnej dátovej prevádzky tisíckrát vyšší než dnes a jej rýchlosť sa zvýši až stonásobne. Súčasne počet zariadení pripojených k internetu vzrastie desaťkrát až stokrát,“ tvrdí spoločnosť Ericsson, ktorá sa zaoberá vývojom mobilných sietí. V dôsledku toho budú siete musieť zvládať rekordný počet pripojených zariadení, keď najväčší podiel na dátovej prevádzke budú tvoriť smartfóny, tablety a zariadenia využívajúce bezdrôtový prístup k internetu.

Európska únia od roku 2007 do roku 2013 investovala viac ako 700 miliónov eur do vývoja sietí budúcej generácie, polovicu ktorých tvoria bezdrôtové siete vrátane 4G a jej nasledovníkov. V súčasnosti podporí niekoľko ďalších európskych výskumných projektov, ktoré pracujú na inováciách v architektúre a funkcionalite mobilných sietí. Projekt METIS, ktorý získal podporu vo výške 16 miliónov eur skúma možnosti pri zvyšovaní rozsahu mobilnej prevádzky, rozširovaní počtu pripojených zariadení a znižovaní energetickej náročnosti pri využívaní mobilných služieb.

Európa ako celok stále zaostáva za svetovými lídrami
Mobilné technológie, ktoré plánujú operátori v krajinách ako je Japonsko, Južná Kórea či Spojené štáty v nasledujúcich rokoch nasadiť posúvajú latku neúmerne vysoko. Progres v rámci Európy, ktorá sa delí na viacero lokálnych trhov, je preto omnoho pomalší. Vývoj mobilných sietí v Európe je však špecifický a podstatne odlišný než v iných krajinách. Napriek tomu patrí Slovensko medzi lídrov v regióne, a to minimálne v rozvoji infraštruktúry a zavádzania nových technológií. Vhodné podmienky u domácich operátorov už v minulosti niekokoľkrát využili zahraničné materské spoločnosti na testovanie mobilných technológií, napríklad HSPA+ v roku 2011. Očakáva sa, že vďaka uzatvoreným aukciám na frekvencie LTE, bude vývoj na slovenskom trhu aj v ďalšom období veľmi dynamický.

Užívatelia budú v mobiloch sťahovať päťkrát viac dát
Technológia LTE ešte stále nie vo väčšine európskych krajín samozrejmosťou. „Kým dnes je v strednej Európe väčšina mobilných zariadení pripojená cez GSM/EDGE – asi 70 percent, do roku 2019 bude približne rovnaký podiel zariadení pripojených cez WCDMA/HSPA. LTE sa podľa odhadov bude na celkovom počte pripojení podieľať asi šestinou,“ tvrdí riaditeľ slovenského Ericssonu, Marián Bezák. V najbližších piatich rokoch bude rásť aj priemerné množstvo prenesených dát v mobilnej sieti. Zatiaľ čo dnes prenesie priemerný používateľ 600 MB dát v mobilnej sieti mesačne, v roku 2019 to má byť podľa odhadov až 2,2 GB dát. Okrem zavádzania nových technológií a zvyšovania teoretických rýchlostných limitov sa však budú musieť operátori zamerať aj na hustejšiu infraštruktúru a pokrytie aj mimo veľkých miest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #LTE #Južná Kórea #4G #5G