Facebook utráca ďalšie miliardy. Kupuje službu WhatsApp

Facebook zaplatí 19 miliárd dolárov za službu WhatsApp. Spolu s ňou získa aj 450 miliónov aktívnych užívateľov, ktorí majú cenu zlata. Nezávislosť služby Facebook údajne neohrozí. V budúcnosti by však mohol využiť jej potenciál pri reklame.

20.02.2014 17:45
whatsapp, facebook Foto:
Služba WhatsApp funguje na väčšine mobilných platforiem.
debata

Nový rok sa nesie v znamení veľkých akvizícií. Sériu veľkých nákupov rozpútalo začiatkom roka čínske Lenovo, ktoré od Google prevezme celú divíziu Motorola Mobility a od IBM divíziu serverov. Sony sa na oplátku zbavuje počítačov Vaio, ktoré odpredá japonskému investičnému fondu Japan Industrial. Len pred pár dní na to Google oznámil, že kúpil izraelské know-how na progresívnu technológiu overovania identity užívateľa.

Facebook po dvoch rokoch utráca na nákupoch ďalšie miliardy
Nákupy vo „veľkej desiatke“ pokračujú akvizíciou služby WhatsApp, ktorú za 19 miliárd odkúpi spoločnosť Facebook. Za službu zaplatí štyri miliardy v hotovosti a zvyšok v akciách firmy. V prípade, že akvizícia nebude schválená príslušným regulátorom, Facebook vyplatí vlastníkovi WhatsApp odškodné vo výške 1 miliardy v hotovosti a 1 miliardy dolárov v akciách firmy.

WhatsApp slúži na bezplatné zasielanie správ medzi užívateľmi smartfónov a tabletov. Namiesto zaslielania platených SMS a MMS správ si užívatelia pripojení na internet zasielajú medzi sebou multimediálne správy bezplatne. Služba je spoplatnená sumou 72 eurocentov ročne (po kurzovom prepočte) po prvom, bezplatnom, roku používania.

WhatsApp má silný potenciál a 450 miliónov užívateľov k tomu
Mark Zuckerberg oznámil získanie 450 miliónovej užívateľskej základne služby WhatsApp na Facebooku. „Našim cieľom je urobiť svet viac otvoreným a prepojeným. To je možné len vďaka službám, ktoré ľuďom pomáhajú zdieľať akýkoľvek druh obsahu s vybraným okruhom užívateľov. Celý tím služby WhatsApp sa stane súčasťou Facebooku, no služba bude naďalej fungovať nezávisle od sociálnej siete,“ uviedol Zuckerberg vo svojom oficiálnom vyjadrení. WhatsApp je tak pre Facebook už druhým kľúčovým produktom, ktorý v posledných dvoch rokoch získal. V roku 2012 spoločnosť za jednu miliardu dolárov kúpila službu Instagram.

Pre Facebook je dôležité, že vďaka WhatsApp získa početnú a najmä rastúcu komunitu užívateľov a potenciál preniknúť do nového sektora mobilných služieb, ktoré mu prinesú zisky vo forme reklamy. Vysoká suma, ktorú za WhatsApp zaplatil by sa mu tak mohla vrátiť v relatívne krátkom čase.

Alternatívne komunikačné platformy sú lákadlom pre investorov
Služby ako WhatsApp majú najmä v posledných dňoch cenu zlata. Japonská spoločnosť Rakuten v druhej polovici februára oznámila, že za 900 miliónov dolárov kupuje službu Viber. Viber je alternatívou k WhatsApp, no s menšou základňou používateľov. Tých v súčasnosti počíta na 300 miliónov, prevažne zo Spojených štátov, Ruska a Austrálie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Whatsapp #Viber