Bezdrôtové nabíjanie bude dostupné aj pre notebooky

Nový štandard umožní nabíjať notebooky bezdrôtovo, len s využitím špeciálnej podložky. Bezdrôtové nabíjanie však bude drahý nadštandard, ktorý sa bude presadzovať len pomaly.

23.02.2014 07:00
nabíjanie, nabíjačka, mobil, charger, Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Bezdrôtové nabíjačky už ponúkajú niektorí výrobcovia ako nadštandardnú výbavu k smartfónom. Konvenčné sieťové nabíjačky sa im zatiaľ nahradiť nepodarilo. Firmy sú pri progresívnych technologických inováciách skôr opatrné, navyše s bezdrôtovým nabíjaním sú zatiaľ stále spojené viaceré nedostatky.

Bezdrôtovo bude možné nabíjať nie len smartfóny ale aj notebooky
Aliancia pre bezdrôtové nabíjanie (A4WP), ktorá je zodpovedná za štandardizáciu technológie bezdrôtového nabíjania Rezence, uviedla, že jej ďalším členom sa stal americký výrobca počítačov Dell. V tejto súvislosti zároveň oznámila, že pracuje na vývoji technológie, ktorá umožní bezdrôtovo nabíjať nie len smartfóny, ale aj notebooky. Nabíjanie na báze magnetickej rezonancie ešte len čaká komecializácia a v prípade jeho rozšírenia aj na notebooky by malo umožňovať nabíjanie s výkonom od 20 do 50 Wattov.

K vývoju technológie sa pridá americký Dell
Aliancia v súčasnosti združuje viac ako 80 spoločností vrátane Intelu, Qualcommu, Samsungu, SanDisku, HTC, LG alebo Panasonicu. S podporou Dellu má svoje aktivity rozšíriť aj o štandardizáciu technológie bezdrôtového nabíjania na báze magnetickej rezonancie pre zariadenia s výrazne vyšším odberom, než sú smartfóny a tablety. Dell, ktorý sa o technológiu intenzívne zaujíma predbehol aj spoločnosť HP, ktorá v roku 2010 prevzala spoločnosť Palm, priekopníka v bezdrôtovom nabíjaní smartfónov. HP však technológiu bezdrôtového nabíjania v podstate pochovala a ďalej sa jej vývoju nevenovala.

Prvé zariadenia, ktoré budú nový štandard bezdrôtového nabíjania podporovať, by sa mali na trhu objaviť v najbližších rokoch. Zatiaľ však nemožno odhadnúť, v akom časovom horizonte sa tak stane, nakoľko technológia sa stále vyvíja a čaká ju ešte štandardizácia, ktorá môže celý proces spomaliť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dell #bezdrôtové nabíjanie #A4WP #magnetická rezozancia