Budúce mobilné siete umožnia sťahovať filmy za pár sekúnd

Do šiestich rokov by mohla vzniknúť sieť piatej generácie. Extrémne rýchle dátové prenosy, ktoré budú jej súčasťou, poslúžia najmä spotrebičom na vzájomnú komunikáciu. Sieť vybudujú na použitie v automobiloch, hodinkách, žiarovkách či chladničkách.

24.02.2014 15:50
5G, LTE, 4G, mobilný internet, sieť budúcej... Foto:
Ilustračné foto
debata

Keď v roku 2020 začne fungovať superrýchla mobilná sieť, bude možné stiahnuť si celovečerný film vo vysokom rozlíšení za jednu sekundu. Budúca sieť piatej generácie, teda 5G, ale nebude primárne navrhnutá pre vás, napísala agentúra AFP na úvod štvordennej akcie Mobile World Congress (MWC), na ktorej sa každoročne predstavujú novinky z oblasti mobilných komunikácií.

Siete budúcej generácie vyjdu v ústrety najmä spotrebičom
V skutočnosti bude táto sieť vybudované pre vaše auto, chladničku, inteligentné hodinky, zubnú kefku, žiarovku a celú škálu ďalších každodenných vecí, aby spolu mohli navzájom komunikovať online v rámci fenoménu známeho ako „internet vecí“. Zvládnutie tejto novej prevádzky je kľúčovou výzvou pre operátorov, ktorí sa zišli na kongrese usporiadanom v Barcelone. Celosvetovo sa dátová prevádzka generovaná mobilnými zariadeniami ľudí zvýši do roku 2018 zhruba jedenásťnásobne, uviedol americký výrobca telekomunikačných zariadení Cisco.

Samozrejme, prevádzka generovaná prepojenými objektami, takzvaná M2M komunikácia, už do roku 2015 bude väčšia než prevádzka všetkých mobilných telefónov na svete, uviedla spoločnosť Cisco v štúdii. Mobilné siete budú musieť do roku 2020 tisícnásobne posilniť kapacitu, aby sa vyrovnali s obrovským nárastom M2M prevádzky, a aby sa zabránilo časovým oneskoreniam, povedal vysoký predstaviteľ fínskej skupiny Nokia Solutions Network (NSN) Ulrich Dropmann. Mnoho objektov bude posielať len hŕstku dát, ale ich spoločný prúd bude značný, dodal.

Sieť piatej generácie môžu spustiť už o šesť rokov
5G siete spustia v roku 2020 so širším rozšírením od roku 2025, uviedol Frédéric Pujol z konzultantskej skupiny IDATE. Predstava 5G sietí môže pripadať veľmi vzdialená krajinám, kde neboli ešte zavedené ani 4G siete. Ale v štátoch s najväčšou úrovňou prepojenia, ako je napríklad Južná Kórea, už operátori zavádzajú pokročilé verzie 4G, aby zvládli dopyt. „Pokiaľ sa teraz nepripravíme na budúcu generáciu, potom čoskoro dosiahneme hranicu, ktorú môže 4G ponúknuť,“ povedal Thibaut Kleiner, ktorý je poradcom eurokomisárky pre nové technológie Neelie Kroesovej.

Európa za technologicky vyspelými krajinami zaostáva
V stávke je neskutočne veľa, a to najmä vo svete, ktorý je čím ďalej tým viac závislý na mobilných sieťach. A zároveň vo svete, kde Európe hrozí, že začne zaostávať – jej posledným veľkým úspechom na tomto poli bolo vytvorenie GSM, teda 2G siete na konci 90. rokov. Aby sa vrátila späť do hry, spustila Európska komisia koncom minulého roka iniciatívu známu ako 5G PPP (Public-Private Partnership) s cieľom vytvoriť novú sieť. Táto iniciatíva spája výrobcov zariadení a prevádzkovateľov si­etí.

Brusel na svoj projekt vyčlenil 700 miliónov eur do roku 2020 a rovnakú čiastku dodá súkromný sektor. Avšak juhokórejské ministerstvo pre vedu minulý mesiac oznámilo začatie projektu rozvoja 5G s rozpočtom 1,6 biliónov wonov (približne 1,1 miliardy eur). „Krajiny v Európe, Čína a Spojené štáty sa veľmi snažia o rozvoj 5G technológií. Veríme, že na tomto trhu bude v priebehu niekoľkých rokov ostrý boj,“ uviedlo juhokórejské ministerstvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobilná sieť #LTE #4G #5G