Až 99 percent všetkých mobilných útokov mieri na Android

Až 99 percent všetkých útokov na mobilné zariadenia bolo zacielených na Android. Podľa štúdie spoločnosti Cisco zameranej na bezpečnosť si bezpečím nemôže byť istý nikto, najmä ak používa jeden z najpoužívanejších systémov súčasnosti. Tak ako čelí problémom Windows na úkor Linuxu či Mac OS, terčom útokov je aj najpoužívanejšia mobilná platforma v súčasnosti.

01.03.2014 07:00
bezpečnosť, internet, hacker, útok,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Kybernetické útoky sú stále dômyselnejšie. Útočníkov už nezaujímajú len individuálny používatelia ale najmä služby, ktoré používajú státisíce ľudí. Najmä posledné roky sú dôkazom, že tlak útočníkov na severy veľkých firiem sa stupňuje. Uniknuté údaje statísícov, no častokrát aj miliónov používateľov, už dnes nie sú výnimkou. Podľa štúdie spoločnosti Cisco si dnes nemôže byť bezpečím istý nikto.

Najväčším problémom je cloud, ktorému ľudia veria čoraz viac
„Príčinou zvýšeného počtu útokov je aj rastúci počet mobilných zariadení a prechod firiem na cloudové systémy, ktoré v prípade nedostatočného zabezpečenia poskytujú viac príležitostí na útoky,“ informuje štúdia, ktorá vychádza z celosvetových štatistík na internete za posledný rok. Na cloudové služby za orientuje väčšina veľkých internetových firiem na čele s Googlom, Applom či Microsoftom, ktoré sa snažia užívateľom presvedčiť, aby ich dáta zverili do rúk veľkých dátových centier, kde budú údajne uchované v anonymite. Paradoxne argumentujú najmä vyššou bezpečnosťou dát, ktorú má užívateľ oceniť v momente, keď sa mu pokazí hardvér, prípadne keď potrebuje pristupovať k súkromným dátam z iného miesta. Cloud je pritom achylovou pätou firiem pri všetkých cielených útokoch hackerov.

Do hromadných útokov sú zapojení aj nič netušiaci užívatelia
Najčastejšie zneužívaným jazykom na útoky je stále Java a najčastejším malvérom, ktorý sa šíri cez web, sú viacúčelové trójske kone. Podľa štúdie tvoria až 27 percent všetkých odhalených škodlivých kódov, za ktorými nasledujú škodlivé skripty a trójske kone zamerané na krádež dát. Zaujímavosťou je, že v trende sú stále aj takzvané DDoS útoky, pri ktorých sú servery firiem zahltené obrovským množstvom falošných požiadaviek od „bielych koní“, teda užívateľov, ktorí sú bez svojho vedomia zapojení v sieti infikovaných počítačov. V súčasnosti stále stúpa počet takýchto útokov aj ich závažnosť. Často pritom slúžia aj na zamaskovanie iných, omnoho závažnejších útokov. Príkladom môže byť kybernetická krádež pred, počas alebo krátko po masívnom DDoS útoku, ktorý úplne zamestná pracovníkov IT bezpečnosti.

Na internete je menej spamu, no škodlivých mailov neubúda
Na druhej strane podľa štúdie klesá množstvo spamu, aj keď podiel škodlivých e-mailov zostáva rovnaký. Pre útočníkov je stále veľmi atraktívne využívanie mimoriadnych udalostí na zvedavosť ľudí. Navštívené stránky síce užívateľov odkážu na sľubovaný obsah – napríklad video z miesta teroristických útokov, zároveň však infikujú ich počítače. Medzi najčastejšie sa šíriaci obsah spamových správ naďalej patria fiktívne bankové notifikácie či falošné upozornenia zo sociálnych sietí, doručovacie notifikácie, daňové kalkulačky alebo online zoznamky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #android #malvér #cisco #bezpečnostné hrozby