Tip: Pozrite si slovenské jaskyne zblízka v službe Street View

Google pokračuje v rozširovaní pokrytia miest službou Street View. Najnovšie pribudli špeciálne zbierky zo Slovenska, ktoré zachytávajú Vysoké Tatry, Oravský hrad ale aj Dobšinskú ľadovú jaskyňu či Ochtinskú aragonitovú jaskyňu.

28.02.2014 10:50
Dobšinská ľadová jaskyňa, Street View Foto:
Dobšinská ľadová jaskyňa v službe Google Street View.
debata

Panorámy Google už zachytávajú rôzne miesta našej planéty, od najväčších letísk, cez Antarktídu a súostrovie Galapágy až po populárne lyžiarske destinácie. Spoločnosť v týchto dňoch oznámila, že po mesiacoch prác službu Street View rozšírila aj o niekoľko historických bodov a prírodných úkazov na Slovensku.

Na mapách pribudli desiatky nových lokalít zo Slovenska
Na jar minulého roka Google oznámil, že na mapách pribudnú živé náhľady z vybraných slovenských lokalít, vrátane Vysokých Tatier, Slovenského raja a Oravského zámku. Mapovať ich začal v úvode leta a skončil na jeho sklonku. Niekoľko mesiacov následne trvalo spracovanie všetkých snímok a vloženie do služby Street View.

Spišský hrad v službe Google Street View. Foto: Google
Spišský hrad, Street View Spišský hrad v službe Google Street View.

V rámci projektu Slovenské Street View tipy, ktorý vytváraniu panorám predchádzal, si užívatelia zo Slovenska vo verejnom hlasovaní vybrali niekoľko lokalít, do ktorých Google so svojimi trojkolkami, batohmi a autoami zavíta. Vo finále Google oznámil, že sa mu podarilo vďaka priaznivému počasiu podarilo zachytiť niekoľko desiatok lokalít, pamiatok a turistických atrakcií.

Na mapách v týchto dňoch pribudli snímky z Vysokých a Nízkych Tatier, Banskej Štiavnice, Zámku Bojnice, Spišského hradu, Kaštieľu Betliar, Ľubovnianskeho skanzenu či Múzea Oravskej dediny. Google zavítal aj do zoologickej záhrady ZOO Bojnice a termálneho kúpaliska Bešeňová. Najväčšou raritou slovenskej zbierky je zaradenie panoramatických snímok z jedinečných slovenských jaskýň.

Ochtinská aragonitová jaskyňa v službe Google... Foto: Google
Ochtinská aragonitová jaskyňa, Street View Ochtinská aragonitová jaskyňa v službe Google Street View.

Špeciálnu pozornosť si vyslúžili výnimočné slovenské jaskyne
Google pomocou špeciálnych kamier na trojnožke s objektívom v štýle rybieho oka zavítal do Jaskyne Domica, Dobšinskej ľadovej jaskyne, Gombaseckej jaskyne, Ochtinskej aragonitovej jaskyne a Jasovskej jaskyne. Slovensko je tak po Japonsku a Poľsku treťou krajinou na svete, ktorá sa v mapách prezentuje svojimi jaskyňami.

Gombasecká jaskyňa v službe Google Street View. Foto: Google
Gombasecká jaskyňa, Street View Gombasecká jaskyňa v službe Google Street View.

Na Slovensku je v súčasnosti evidovaných viac ako 6 tisíc jaskýň, od malých či menej zdobených až po zložité niekoľko kilometrové jaskynné systémy s často bohatou sintrovou výzdobou a vzácne aj s aragonitovou či ľadovou výzdobou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google Street View #slovenské jaskyne