Nabíjačky pre mobily v EÚ budú od roku 2017 univerzálne

Už do roku 2017 by výrobcovia mobilov mali používať len jeden typ micro USB nabíjačky. Podľa plánov Európskej komisie ju budú musieť spotrebiteľom ponúkať ako voliteľné príslušenstvo. Dôvodom je najmä zníženie množstva elektronického odpadu.

16.03.2014 11:40
nabíjačka, micro USB, nabíjanie, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Hľadanie vhodnej nabíjačky užívateľom smartfónov, tabletov a iných elektronických zariadení komplikuje život. Výrobcovia v súčasnosti môžu a aj používajú rôzne typy nabíjačiek a užívateľ zväčša nemá na výber a na cestu si ich musí preto zabaliť hneď niekoľko. Európska únia s tým plánuje skoncovať, minimálne v segmente mobilných telefónov. Do roku 2017 plánuje presadiť návrh, ktorí bude výrobcom diktovať, aké nabíjačky môžu použiť. Regulácia sa bude týkať len výrobcov smartfónov. Informoval o tom server BBC.

Cieľom je znížiť množstvo odpadu a uľahčiť život
Jednotná nabíjačka pre smartfóny podľa politikov v záujmových skupinách Európskeho parlamentu umožní znížiť množstvo elektronického odpadu. Výrobcovia by nabíjačky nemuseli automaticky pribaľovať ku každému smartfónu, ale ponúkali by ich ako voliteľné príslušenstvo. „Nové nariadenie bude výhodné tak pre spotrebiteľov ako aj životné prostredie. Umožní skoncovať s 51 tisíc tonami elektronického odpadu ročne,“ tvrdí predstaviteľka záujmovej skupiny v Európskom parlamente, Barbara Weiler.

Regulácia má v súčasnosti už definované základné piliere, na ktorých by mala stavať. Zatiaľ je však vo fáze návrhu, ktorý musí schváliť Rada Európskej únie. Rada všk už v minulosti návrh neformálne podporila, vďaka čomu je možné očakávať plynulý priebeh schvaľovania novej smernice. Členské štáty EÚ budú mať následne dva roky čas, kým reguláciu zakomponujú do svojho právneho poriadku a samotní výrobcovia následne 12 mesiacov na zmenu konceptu.

Všetci výrobcovia už používajú micro USB. S výnimkou Apple
Výrobcovia mobilov sú od roku 2009 oboznámení o spoločnom dizajne, ktorý zatiaľ vyvrcholil dohodou o použití jednotného formátu nabíjacieho konektoru v podobe Micro USB. Dohoda však bola neformálna a vzťahovala sa na smartfóny s možnosťou dátového pripojenia. K najväčším výrobcom sa svojho času pripojil aj Apple, no namiesto zakomponovania micro USB konektoru ponúkol len redukciu s konektoru Lightining na Micro USB. Apple je v súčasnosti jedným výrobcom, ktorý používa vlastný napájací konektor. Ak by regulácia vstúpila do platnosti, musel by prísť s novým riešením, ktoré zrejme s redukciou už neobstojí.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Micro USB #nabíjačky